Ga naar de inhoud
Milieudefensie

'Fijnstofnorm moet snel strenger, gezondheid niet beschermd'

Een milieuzone in Rotterdam Beeld © ANP

De huidige norm voor fijnstof en stikstofdioxide in ons lang zorgt voor grote gezondheidsrisico's. Dat zegt Milieudefensie, dat spreekt over 'fopnormen die nergens op slaan'.

Milieudefensie liet onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van de stoffen die in het verkeer worden uitgestoten en is daarvan geschrokken.

"Dat de waardes binnen de wettelijke normen blijven, wil niet zeggen dat de gezondheid beschermd wordt. De overheid moet veel strengere normen opstellen en de gezondheid van mensen echt beschermen tegen luchtvervuiling", zegt campagneleider Anne Knol van Milieudefensie.

Op het randje

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde eerder al vast dat in Nederland jaarlijks duizenden mensen overlijden door luchtvervuiling.

"Als Nederland precies aan de normen voldoet, dus op het randje van wat wettelijk mag, dan sterft 1 op de 720 mensen in Nederland door het inademen van stikstofdioxide", zegt Knol.

Winst
Zie ook
Winst Urgenda in klimaatzaak is 'rechtse directe aan de overheid'

De normen zijn twintig jaar geleden vastgesteld en daardoor verouderd, zei de Europese Rekenkamer onlangs. Milieudefensie vindt dat Nederland niet moet wachten tot Europa de normen aanscherpt maar zelf bindende en ambitieuze normen moet opstellen.

Afgelopen week besliste het gerechtshof in Den Haag dat de overheid meer moet doen tegen de uitstoot van CO2. "De overheid kan met deze uitspraak twee vliegen in één klap slaan, met bijvoorbeeld schonere auto's en minder intensieve veeteelt. Daarmee wordt ook de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide teruggedrongen."