2 seconden te weinig

Tientallen agenten in opleiding zakken voor 'te zware' fitheidstest

15 oktober 2018 04:48 Aangepast: 15 oktober 2018 05:13
Archieffoto. Beeld © ANP

Terwijl de politie naarstig op zoek is naar meer personeel, blijkt de verplichte fitheidstest in de opleiding een horde voor veel aspirant-agenten. Ze klagen dat de test te zwaar is.

Dat schrijft het AD. De krant sprak twee agenten die de test niet haalden. Eén van hen kwam 2 seconden te laat binnen bij het hardlopen, de andere is te licht om de roeitest goed te kunnen doen. 

De fitheidstest is sinds 2016 een verplicht onderdeel op de Politieacademie. Het is voor aspirant-agenten het laatste onderdeel dat ze moeten halen.

Harde lijn

Volgens politiebond NPB melden zich elke maand tientallen agenten die zakken voor de fitheidstest. "Goed functionerende agenten moeten ander werk zoeken, omdat ze één push-up tekortkomen of een paar seconden op de 1600 meter", zegt de bond tegen het AD. "Wij hebben moeite met deze harde lijn."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Jorien moet stoppen bij brandweer na fitheidstest: 'Eisen voor vrouwen oneerlijk'

De Politieacademie zegt dat de test niet bedoeld is om zoveel mogelijk mensen te laten zakken, maar dat er nou eenmaal met normen gewerkt moet worden. Er komt wel een onderzoek naar de roeitest. De academie laat onderzoeken of de test op het gewicht van studenten moet worden afgestemd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore