Bedreigd

Ondergedoken burgemeester Wienen laat van zich horen op steunbijeenkomst Haarlem

14 oktober 2018 16:21 Aangepast: 14 oktober 2018 19:03
Beeld © RTL Nieuws

Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem die sinds donderdag zit ondergedoken na bedreigingen, heeft vandaag gespeecht tijdens een bijeenkomst waar duizenden Haarlemmers hun steun betuigden. Een groot applaus volgde. Wienen: "Dat geeft de burger, of in dit geval de burgemeester, moed."

Uit welke hoek hij bedreigd wordt, is niet duidelijk. Maar duidelijk is wel dat het serieus is: voor het stadhuis staan al dagen zwaar gewapende agenten.

Oproep

De bijeenkomst vandaag was op initiatief van een aantal Haarlemmers. Volgens de initiatiefnemers van de manifestatie wordt ook de vrijheid en veiligheid van de Haarlemmers indirect bedreigd. "Laat zien dat je achter onze burgemeester staat. Laat zien dat je het niet pikt dat ons democratisch bestel wordt bedreigd door criminelen", luidt de oproep van de organisatoren.

Er waren meerdere sprekers, onder wie ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Zij noemde de bedreigingen aan het adres van burgemeester Wienen 'ronduit onaanvaardbaar'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haarlemmers starten actie voor ondergedoken burgemeester: 'Dit pikken we niet'

Initiatiefnemer Alain Timmers schatte het aantal aanwezigen op 2000. Ook Timmers was verrast dat Jos Wienen het bordes opstapte. "Ik wist dat hij aanwezig was, maar hoorde terwijl het programma al bezig was dat hij binnen vijf minuten ook zelf zou gaan speechen." Timmers blikt geëmotioneerd terug: "Het was hartverwarmend, echt onvergetelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zwaarbewapende agenten voor stadhuis Haarlem, burgemeester bedreigd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore