Ga naar de inhoud
Klok verzetten

Nederland tot op het bot verdeeld over zomertijd en wintertijd

Archieffoto Beeld © Getty

Eind deze maand staat het op de Europese agenda: het afschaffen van het halfjaarlijks verzetten van de klok. Wat blijkt: Nederlanders hebben een lichte voorkeur voor de zomertijd.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. 44 procent van de ondervraagden kiest voor de zomertijd, wanneer het langer donker blijft in de ochtend. 38 procent heeft een voorkeur voor de wintertijd, wanneer het 's avonds eerder donker wordt. 17 procent heeft geen voorkeur.

Volgens de opiniepeiler hangt de voorkeur ermee samen dat meer mensen zichzelf avondmens voelen dan ochtendmens: 52 procent tegen 27 procent. 
Met name mensen onder de 35 hebben liever de zomertijd.

Zomer- of wintertijd?

02:12
De voor en nadelen op een rij.

Als de zomer- en wintertijd wordt afgeschaft blijven Nederland, België en Luxemburg in dezelfde tijdzone zitten. Dat hebben de premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel na overleg half september besloten.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren gaat de voorkeur van Nederlanders peilen door 'consultatie en focusgroepen'. Daarnaast gebeurt het door 'het uitvragen van de mening bij belangengroepen en koepels'.

Zomertijd,
Lees ook:
Zomertijd, wintertijd: ook bij de grootste klokkenwinkel zijn ze er klaar mee