Veel verzet

Petitie gestart: 'verbindende' I Amsterdam-letters moeten blijven

14 oktober 2018 10:13 Aangepast: 14 oktober 2018 10:20
Toeristen in Amsterdam Beeld © ANP

De plannen om de 'I Amsterdam'-letters weg te halen van het Museumplein, stuit op veel verzet. Er is nu een petitie gestart in de hoop verwijdering te voorkomen.

Het plan om de iconische letters weg te halen komt van GroenLinks en wordt gesteund door de coalitiepartijen D66, PvdA en SP. Daarmee is er een meerderheid in de gemeenteraad.

In 2004 werden de letters neergezet, omdat het bewoners, bezoekers en bedrijven aan de stad moest verbinden. Sindsdien komen er hordes toeristen op af. GroenLinks wil dat er wat wordt gedaan aan het massatoerisme, dat bij veel bewoners tot ergernis leidt. 'I amsterdam' is volgens GroenLinks een symbool geworden voor die stroom toeristen die de hoofdstad onder druk zet.

'Slecht idee'

Critici spreken van symboolpolitiek. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 69 procent van de ondervraagden het een slecht idee vindt. Ook onder de kiezers van de Amsterdamse tak van GroenLinks, die het idee afgelopen woensdag lanceerde, is geen meerderheid voor het slopen van de letters. Van hen ziet 46 procent het zitten.

Jesse Hardeman heeft het initiatief genomen om een petitie te starten. "Wij willen dat de I Amsterdam-signs, de op 1 na bekendste citymarketing ter wereld (New York) blijft", schrijft hij. "Het staat voor verbinding tussen mensen van welke afkomst, geloof of seksualiteit dan ook. Het staat voor: Ik ben er. Ik mag er zijn. En samen zijn wij Amsterdam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer Amsterdammers willen naar goedkopere stad

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`