Nederland

Sorry van premier Mark Rutte voor niet nakomen beloftes

27 augustus 2016 07:29 Aangepast: 27 augustus 2016 14:32
Premier Mark Rutte Beeld © ANP

Premier Mark Rutte biedt zijn excuses aan dat hij zijn verkiezingsbeloftes deze kabinetsperiode niet heeft waargemaakt. Rutte zegt dat in een interview met De Telegraaf. Hij vindt ook dat hij daar eerder sorry voor had moeten zeggen: "Ik begrijp dat mensen daar boos over zijn."

Rutte beloofde dat iedere werkende Nederlander er duizend euro bij zou krijgen, dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en dat er geen extra geld meer naar Griekenland zou gaan. Maar dat bleken valse beloftes. "Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor", zegt Rutte in het interview

Geleerd van fouten

De premier baalt vooral dat hij zich niet heeft gehouden aan zijn belofte van duizend euro voor iedere werkende Nederlander: "Ik stond simpelweg voor de keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico's hebben gelopen." Wel had hij dat beter moeten uitleggen, vindt hij.

Rutte zegt dat hij geleerd heeft van zijn fouten. Hij denkt dat je als politicus best beloftes kunt doen over de doelen die je wilt halen, maar beter niet over de manier waarop je die wilt halen. Rutte, die gisteren door het partijbestuur officieel werd voorgedragen als lijsttrekker van de VVD, hoopt na de verkiezingen in maart verder te kunnen als premier.

Effect excuses

"Hij probeert alle kritiek weg te nemen. Dat is slim. Maar of de mensen die hem wantrouwen dit pikken? Ik betwijfel het," zegt politiek verslaggever Roel Geeraedts van RTL Nieuws. 

Is het goed dat Rutte zijn excuses aanbiedt? Stem op onze poll

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore