Lerarentekort

'Na herfstvakantie vierdaagse lesweek in Zaanse basisschool'

12 oktober 2018 18:10 Aangepast: 12 oktober 2018 18:26

De Zaanse onderwijskoepel Zaan Primair zet zijn plan door: na de herfstvakantie gaat één basisschool nog maar vier dagen in de week open. De onderwijskoepel zegt niet anders te kunnen door het lerarentekort.

Zaan Primair waarschuwde hier vorige maand al voor, maar bestuurder Ellen Voskuilen bevestigt nu tegenover de NOS dat het plan doorgaat.

Groep 5 ingelicht

Om welke school het gaat wil ze niet zeggen. Zaan Primair heeft scholen in de hele Zaanstreek. De betreffende school heeft de ouders van de kinderen van groep 5 ingelicht. De kinderen gaan zeven weken lang op vrijdag niet naar school en eenmalig een halve dag op vrijdag.

Een vierdaagse lesweek is niet toegestaan, maar scholen hebben wel de mogelijkheid om zeven weken per jaar een lesdag te laten vervallen. 

1300 leraren te weinig

Basisscholen in heel Nederland kampen met lerarentekorten. De overkoepelende PO-raad, dat alle basisscholen in het land vertegenwoordigt, schatte het tekort begin dit schooljaar op zo'n 1300 leerkrachten.

Scholen en gemeentes halen alles uit de kast om het probleem het hoofd te bieden. Gepensioneerde leerkrachten worden teruggevraagd, er is extra subsidie voor zij-instromers en bevoegden leerkrachten worden overal vandaag gehaald.

Ambtenaren voor de klas

In Zeeuws-Vlaanderen worden Vlaamse leraressen ingevlogen, de gemeente Amsterdam  zoekt ze zelfs in het eigen gemeentehuis: ambtenaren met een onderwijsbevoegdheid gaan voor de klas, en andere - niet bevoegde - ambtenaren gaan de leerkrachten ontlasten met hun andere taken, zodat die meer uren voor de klas kunnen draaien.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse ambtenaren ingezet tegen lerarentekort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore