Bedreigingen

Haarlemmers starten actie voor ondergedoken burgemeester: 'Dit pikken we niet'

12 oktober 2018 17:10 Aangepast: 12 oktober 2018 17:15
Beeld © Mizzle Media / Michel van Bergen

Haarlemmers gaan de straat op om hun ondergedoken burgemeester Jos Wienen een hart onder de riem te steken. "Handen af van onze burgemeester", is de boodschap. Premier Rutte noemt de bedreigingen 'onacceptabel.'

Zondag gaat een groep Haarlemmers de straat op om te demonstreren voor hun bedreigde burgemeester. Ook is er een Facebookpagina opgericht om de ondergedoken burgemeester een hart onder de riem te steken. 

'Dit pikken we niet'

Sinds begin september wordt de Haarlemse burgemeester bedreigd. Deze week is de beveiliging opgeschroefd en moet de burgemeester onderduiken.

"Het is een aanslag op de democratie, en dat pikken wij hier in Haarlem niet", zegt initiatiefnemer Alain Timmers tegen NH Nieuws. De initiatiefnemers willen laten zien dat we pal achter hun burgemeester staan. 

"Het is erg dat de burgemeester niet lekker op straat kan lopen met z'n dochtertjes of met z'n hondjes, omdat iemand het niet eens is met zijn beleid."

Rutte: 'Extreem onwenselijk'

Premier Rutte vindt het 'extreem onwenselijk' dat hij nu onder dit soort omstandigheden moet leven. De premier heeft vandaag telefonisch contact gehad met de Haarlemse burgemeester.

Motorclubs

Wienen zou het afgelopen jaar besluiten hebben genomen die niet goed vielen bij de motorclubs Hells Angels en No Surrender, schreef het Haarlems Dagblad.

Hij zou duidelijk hebben gemaakt dat de Hells Angels geen nieuw clubhuis krijgen in Haarlem. Daarnaast zou hij een provisorisch clubhuis van No Surrender hebben gesloten.

Het Openbaar Ministerie benadrukt niet te weten waar de dreiging vandaan komt.

Miniatuurvoorbeeld
Bedreiging burgemeester

Zwaarbewapende agenten voor stadhuis Haarlem, burgemeester bedreigd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore