Ga naar de inhoud
Nadine OK Run

Laatste hardloopwedstrijd ter nagedachtenis aan vermoorde Nadine, premier Rutte geeft startschot

Nadine Beemsterboer.

Nadine Beemsterboer werd op 20-jarige leeftijd vermoord door haar ex-vriend. Ter nagedachtenis aan haar wordt morgen hardgelopen in Scharwoude. De tiende én laatste editie van de Nadine OK Run. "Het gaat gepaard met gemengde gevoelens", zegt haar moeder Wanda Beemsterboer (63).

"Begin december is het 12 jaar geleden dat onze jongste dochter Nadine met heel veel geweld werd vermoord door haar ex-vriend", zegt Wanda. De moordenaar kreeg 12 jaar cel en tbs. Inmiddels mag hij met onbegeleid verlof.

Nederlands kampioen streetdance

Wanda en echtgenoot Jacques (63) richten na de dood van hun dochter de Nadine Foundation op, waarmee geld werd opgehaald voor de strijd tegen zinloos geweld.

"Nadine was erg sportief. Ze was ooit nog Nederlands kampioen streetdance en ze was ook een fervent hardloopster. Mijn man Jacques is ook een hardloper en die kwam op het idee om een hardloopwedstrijd ter ere van Nadine te organiseren."

Pannenkoekhuis Ootje Konkel

De wedstrijd kreeg de naam Nadine OK Run. "Dat OK betekent twee dingen: het gaat goed, maar staat ook voor de plek waar mijn man de hardloopwedstrijd bedacht, op de dijk in Scharwoude, ter hoogte van pannenkoekhuis Ootje Konkel, oftewel OK. Daar begint ook elk jaar de loopwedstrijd."

Het is deze zondag de tiende én laatste editie van de loop. "We hadden ons voorgenomen het tien keer te organiseren. Dan is het mooi geweest. We zijn dit jaar ook verhuisd van Hoorn, naar Doesburg. Dus het voelt ook als een afronding."

Dat maakt het mooi, maar ook wel een beetje moeilijk, zegt Wanda. "Het gaat gepaard met gemengde gevoelens."

Rutte, Teeven en Dekker

Dit jaar is het thema van de loop vrede. Voorafgaand aan het startschot zullen alle deelnemers en vrijwilligers samen het woord vrede vormen. Ook premier Mark Rutte die het startschot geeft, is daarbij, zegt Wanda.

"Rutte liep in 2012 mee met de 10 kilometer-afstand, samen met toenmalig staatssecretaris Fred Teeven. Rutte gaf aan dat hij geblesseerd is, maar we zijn heel blij dat hij het startschot komt geven. Dat is heel bijzonder. Fred Teeven heeft bijna alle edities meegedaan."

Indrukwekkende loop

Rutte zegt tegen RTL Nieuws het een indrukwekkende loop te vinden. "Dit jaar doe ik het startschot. Het vraagt aandacht voor zinloos geweld. Er zijn in Nederland families, gezinnen, broers en zussen, ouders, vrienden, die hun hele verdere leven getekend worden door zinloos geweld tegen hun dierbare en met deze run wordt daar op zeer indrukwekkende manier aandacht voor gevraagd. En daar wil ik bij zijn."

Rutte loopt zelf niet mee. "Beetje zwakke knie. Niet helemaal fit, dus ik neem het risico niet. Ik mag het startschot geven."

Inschrijven voor de Nadine OK Run is nog steeds mogelijk.

Bekende lopers

Dit jaar loopt ook minister Sander Dekker mee. "Hij wilde graag meedoen, hoewel hij zei meer een fietser te zijn."

Ook tegen RTL Nieuws zegt Dekker meer een fietser te zijn. "Vandaar dat ik de 5 kilometer loop." Dekker zegt mee te lopen omdat hij achter het doel van de loop staat. "Ik vind het een heel goed doel. Ik hoorde van Mark Rutte en Fred Teeven over de loop, die al eerder meededen."

Niet alleen bewindslieden zijn er morgen bij. "Ook PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken loopt dit jaar mee én RTL Nieuws-presentatrice Merel Westerik."