Niet de cel in

Bedenker anti-Piet-blokkade Jenny Douwes opgelucht over geëiste straf

12 oktober 2018 16:39 Aangepast: 12 oktober 2018 16:42
Jenny Douwes in gesprek met RTL Nieuws. Beeld © Laurens Aaij

Jenny Douwes, die volgens justitie het initiatief nam tot de blokkade van de anti-Zwarte Piet-demonstranten, is opgelucht over de straf die tegen haar geëist werd. "Ik hoef in ieder geval niet de bak in", zegt ze.

Justitie vindt dat alle 34 Friezen die betrokken waren bij de snelwegblokkade op A7 vorig jaar tijdens de sinterklaasintocht, straffen moeten krijgen. Door de blokkade konden de demonstranten niet meer protesteren tegen Zwarte Piet, ook al hadden ze daar een vergunning voor. Justitie vindt het een 'ernstige zaak' waarvoor de meeste verdachten een taakstraf moeten krijgen.

Maar voor Douwes viel de eis hoger uit: een taakstraf van 240 uur én een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Dat betekent dat Douwes tot haar grote vreugde in principe niet de gevangenis in hoeft. "Het gaat prima met mij", zegt ze kort na het horen van de eis.

Grondrecht verstoord

Volgens persofficier Gerben Wilbrink kreeg Douwes een hogere straf omdat ze 'een grote intellectuele rol' speelde door onder meer een oproep te doen op Facebook. Hoewel agenten haar nog voor de blokkade vroegen met de organisatie te stoppen, deed ze dat volgens justitie niet. "Dat blijkt simpelweg uit telefoongegevens."

Maar ook de anderen, van wie de meesten nooit met justitie in aanraking zijn gekomen, kregen een relatief hoge straf tegen zich geëist. "Het grondrecht op demonstreren is verstoord doordat de verdachten het recht in eigen hand namen. Maar ook veroorzaakten ze een zeer gevaarlijke situatie door de snelweg te blokkeren waar je 130 kilometer per uur mag rijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eis: taak- en celstraffen voor blokkeren anti-Zwarte Piet-protest

Respect

Wilbrink benadrukt dat de rechtszaak niet gaat over voor- of tegenstanders van zwarte piet. "Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, dat je met respect met elkaar om gaat. Dit is een unieke zaak waar we een geldboete niet op zijn plaats vinden."

De hoogte van de geëiste straffen varieert. Degenen die een basisrol hebben gehad, hoorden een taakstraf van 120 uur tegen. Verdachten die organisatorisch meer werk hebben verricht, moeten volgens justitie een hogere straf krijgen. 

Snelwegblokkeerders sinterklaasintocht: van protest tot rechtszaak

Wat er allemaal gebeurde rond de sinterklaasintocht in Dokkum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore