Ga naar de inhoud
Blokkeerfriezen

Eis: taak- en celstraffen voor blokkeren anti-Zwarte Piet-protest

De blokkade op de A7 bij Joure tijdens de intocht. Beeld © ANP

Alle 34 Friezen die de snelweg blokkeerden zodat het anti-Zwarte Piet-protest vorig jaar niet door kon gaan, hebben een straf tegen zich geëist gekregen. De meesten hoorden een taakstraf, van minimaal 80 uur tot maximaal 240 uur.

Twee verdachten moeten volgens justitie ook een celstraf krijgen, onder wie Jenny Douwes. Zij wordt gezien als initiatiefnemer van de blokkade en moet volgens het Openbaar Ministerie 240 uur taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf krijgen. De ander, die gisteren in een andere zaak al tot een taakstraf werd veroordeeld, hoorde nu een celstraf van zes maanden waarvan de helft voorwaardelijk tegen zich geëist.

Paardenmiddel

De 34 Friezen worden ervan verdacht dat ze drie bussen met anti-Piet-activisten vorig jaar ruim 45 minuten moedwillig hebben stilgezet op de A7 om de demonstratie tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum te verhinderen. Hoewel de Friezen zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting, blokkeerden ze die van anderen, zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak. De blokkade was een intimiderend, bedreigend en beangstigend paardenmiddel, vindt de officier.

'Het draait niet om Zwarte Piet'

01:10
Persofficier Wilbrink legt uit waarom er taakstraffen zijn geëist.

Bovendien ontstond op de snelweg op zaterdagochtend onverwachts een file waardoor het verkeer in gevaar werd gebracht. De officier van justitie dat Friezen 'oogkleppen' op hadden. In de file stond iemand die met spoed naar het ziekenhuis moest, terwijl een ander onderweg was naar een crematie. 

In groepjes

Deze week verschenen de verdachten in groepjes voor de rechter. Ze hebben allemaal ontkend dat ze als eerste hebben geremd of dat ze aanleiding hebben gegeven aan de blokkade van de snelweg. Hoewel ze er op sociale media wel over hebben gepraat, wisten ze niet van tevoren wat er op de snelweg zou gebeuren. Ze zeiden uit nieuwsgierigheid naar de A7 zijn gekomen en per toeval in een groep stilstaande auto's te zijn beland. 

Snelwegblokkeerders sinterklaasintocht: van protest tot rechtszaak

01:16
Wat er allemaal gebeurde rond de sinterklaasintocht in Dokkum.

Strafeisen voor alle verdachten

  • Justitie eiste 23 keer een taakstraf van 120 uur
  • 7 keer een taakstraf van 150 uur
  • 2 keer een taakstraf van 80 uur
  • 1 keer een taakstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden
  • 1 keer een celstraf van 6 maanden waarvan 3 voorwaardelijk

De Friese Jenny Douwes wordt specifiek verdacht van opruiing via internet omdat ze de oproep voor een blokkade op Facebook zou hebben gezet. In de rechtbank benadrukte ze dat de actie ludiek bedoeld was. Ze wilde eigenlijk een langzaamaanactie voeren, zei ze. Maar volgens de officier van justitie is dat niet waar en heeft ze nooit geprobeerd de blokkade te voorkomen, ook al was ze zelf niet aanwezig. Toen de blokkade daadwerkelijk gebeurde, vierde ze het 'als een triomf'.

Volgens de officier blijven ook de andere verdachten halsstarrig en zien ze niet in wat ze fout hebben gedaan. De straffen moeten volgens hem een signaal afgeven dat het gedrag niet wordt getolereerd. Een boete is volgens justitie niet afdoende, omdat die uit een fonds kan worden betaal. 

Zeer aangedaan

Gisteren kwamen de tegenstanders van zwarte piet aan het woord. De demonstranten in de bus waren naar eigen zeggen 'zeer aangedaan door het brute optreden van de verdachten'. Ze willen een schadevergoeding van ruim 7300 euro voor onder meer de huur van de bus. Ook wilden ze dat de verdachten een eendaagse cursus over diversiteit en de geschiedenis van sinterklaas en zwarte piet gaan volgen. 

Friese
Lees meer:
Friese snelwegblokkeerders in partybus met sinterklaasmuziek naar rechtbank