Veel klachten

'Woonhuisverzekeringen soms veel te hoog door bigdata-informatie'

12 oktober 2018 06:30 Aangepast: 12 oktober 2018 10:24

De premie van woonhuisverzekeringen stijgt soms onterecht met tientallen procenten per jaar. Dat meldt de Consumentenbond, die daar veel klachten over binnenkrijgt.

Een van de oorzaken is dat veel verzekeraars gebruikmaken van de diensten van het bigdata-bureau Infofolio.

Openbare informatie

Dit bedrijf verzamelt openbare informatie als bouwjaar, type woning, WOZ-waarde en actuele bouwkosten en berekent op basis daarvan de waarde van de inboedel en herbouw van het huis. Het bedrijf controleert de woning dus niet zelf en praat ook niet met de verzekerde.

Daardoor ontstaan fouten. Zo klopt bijvoorbeeld de grootte van het huis niet, of wordt uitgegaan van een hoekwoning in plaats van een rijtjeshuis. Dat kan dan voor een flink hogere premie zorgen.

Stijging 30 procent

Zo verhoogde Nationale Nederlanden de premie van een huis na drie jaar met 30 procent. De reden: de herbouwwaarde zou 130.000 euro hoger liggen dan eerder berekend. 

De Consumentenbond adviseert huizenbezitters om de gegevens goed te controleren.

Reactie Verbond van Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars noemt big data een nuttig middel met veel mogelijkheden voor betere taxaties. Dat kan volgens de brancheorganisatie overigens ook leiden tot lagere premies.

Omdat het gebruik van big data relatief nieuw is, moeten verzekeraars volgens het verbond wel waken voor fouten in de berekeningen van de huiswaarde "Daar moeten we met z'n allen natuurlijk goed op letten, maar ook de huidige methodes hebben foutmarges", zegt een woordvoerder.  

Verzekeringen steeds duurder

Meer wind, meer regen, meer hagel dus ook meer schade. Door de klimaatverandering worden verzekeringen de komen jaren steeds duurder.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Appen achter het stuur zorgt voor duurdere autoverzekering

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Los je extra af op je hypotheek? Dan kan je verzekering omlaag

`