Zelf kiezen

Jeugdartsen willen 16-jarigen vragen zich alsnog te laten inenten

12 oktober 2018 06:01 Aangepast: 12 oktober 2018 06:22
Meisje krijgt HPV-vaccin (archieffoto) Beeld © ANP

Jeugdartsen gaan zestienjarigen die niet alle prikken hebben gehad of helemaal niet zijn gevaccineerd vragen om zich alsnog in te laten inenten. 

Dat heeft Mascha Kamphuis van AJN Jeugdartsen tegen het televisieprogramma De Monitor gezegd. Kinderen mogen vanaf hun zestiende zelf bepalen wat voor zorg ze willen en of ze vaccinaties krijgen.

HPV-prik

Het aantal ouders dat hun kinderen laat vaccineren daalt sinds 2013. Zo heeft nog geen 50 procent van alle meisjes de prik tegen HPV gekregen. Dat virus veroorzaakt baarmoederhalskanker.

Hoe de organisatie van de jeugdartsen de kinderen gaat bereiken, is nog niet bekend. Ze weten welke kinderen gevaccineerd zijn. Kamphuis zegt dat echter vooral de keuzevrijheid van het kind voorop staat.

Gesprek met ouders en kind

Kamphuis zegt dat ze geen wig wil drijven tussen ouders en kinderen. "Maar als een kind anders wil dan de ouders, zou je jongeren kunnen stimuleren ze daarbij te helpen", zegt ze tegen De Monitor. 

Zij oppert ook om dan als arts een gesprek aan te gaan met ouders en kind om een eventueel meningsverschil tussen hen te helpen oplossen.

Vaccinatiemythes doorgeprikt

Het RIVM signaleert een groei in het aantal twijfelende ouders over inentingen. Ouders kiezen er steeds vaker voor hun kind niet te vaccineren.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verdere daling HPV-vaccinatie: minder dan de helft van de meisjes beschermd

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoe lang is je kind na een prik beschermd? 9 vragen over vaccinaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore