Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zwart-witte stickers

Benzine en diesel heten nu anders aan de pomp

12 oktober 2018 05:34 Aangepast: 12 oktober 2018 16:58
Beeld © iStock

Schrik niet als je vandaag aan de pomp staat. De brandstoffen hebben namelijk een andere naam gekregen. Dat geldt voor de hele Europese Unie.

Zo moet het makkelijker worden om door heel Europa te tanken. Euro95 wordt E5 en diesel wordt B7. Euro 98 blijft Super of Super plus heten. LPG blijft hetzelfde.

Wit-zwarte stickers

Overigens blijven de oude brandstofnamen voorlopig gewoon naast de nieuwe bestaan. Tankstations plakken wit-zwarte stickers met de nieuwe namen naast de nu bekende labels. 

De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen als lpg en waterstof hebben een ruit.

Twijfel? Bel je dealer

Nieuwe auto's krijgen een sticker in het onderhoudsboekje en in de tankklep waarop je kunt zien welke brandstof geschikt is. 

Consumenten die twijfelen over welke brandstof geschikt is voor hun auto, kunnen navraag doen bij de dealer of fabrikant.

Slimme systemen van popmphouders verjagen brandstofdieven

De benzinediefstal is spectaculair gedaald in Nederland. Hadden pomphouders vijf jaar geleden jaarlijks nog 2 miljoen euro schade, nu gaat het om enkele tonnen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Prijs olie flink omhoog, benzine mogelijk 2 euro aan de pomp'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van