Ondanks vrijspraak

Scouting royeert leider die kinderen brandmerkte op kamp

11 oktober 2018 21:02 Aangepast: 11 oktober 2018 21:53

Mark B, de jeugdleider van een scoutingclub in Goes die tijdens een zomerkamp drie kinderen brandmerkte, is geroyeerd bij Scouting Nederland. Ondanks dat de man vandaag werd vrijgesproken, mag hij nooit meer terugkomen bij de scouting.

"Scouting Nederland vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd op het kamp uit Goes", zo staat in een verklaring. De scoutingleider stond vandaag voor de rechter voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij drie kinderen. "Dit was een ingrijpende gebeurtenis voor de betrokken jeugdleden en hun ouders."

Frans Naerebout

Mark B. brandmerkte de kinderen, twee jongens en een meisje in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, tijdens een zomerkamp op een kampeerterrein in België met de letters F en N. Dat is de afkorting van de scoutinggroep waar het gebeurde: Frans Naerebout. 

De kinderen zouden flink hebben gegild toen ze het brandmerk op hun rug kregen gedrukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Brandmerkende scoutingleider vrijgesproken: 'OM liet kans onbenut'

'Vertrouwen ontbreekt'

Ondanks dat B. hier vandaag voor is vrijgesproken, omdat er geen opzet in het spel zou zijn, gaf de rechter aan dat hij wel verwijtbaar had gehandeld. "Alle vertrouwen in zijn capaciteit als leidinggevende ontbreekt", staat in de verklaring van de scouting. "Daarom kan deze vrijwilliger ook uit respect voor de getroffen jeugdleden, nooit meer terugkeren bij de scouting." 

"Het gedrag van deze leidinggevende past op geen enkele wijze binnen de uitgangspunten die Scouting Nederland hanteert", benadrukt de organisatie.

Het Openbaar Ministerie over de scoutingleider:

Een jaar na het incident staan de afdrukken nog steeds op de ruggen van de kinderen.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat ze in hoger beroep gaan. "We zijn het er niet mee eens dat hij nu is vrijgesproken. Bij één kind kun je zeggen dat er sprake was van roekeloosheid, maar niet bij de twee anderen die erachter aan kwamen. We zijn het er gewoon niet mee eens."

Het Openbaar Ministerie (OM) had zeven maanden cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`