Illegale opslag

Grote brand bij omstreden opslag kunstgrasmatten

11 oktober 2018 19:05 Aangepast: 11 oktober 2018 21:13
De grote brand in Dongen Beeld © Jack Brekelmans / Persburo BMS

Er woedt een grote brand bij een opslag voor kunstgrasmatten in Dongen. Zwarte rookpluimen en vlammen komen uit het dak, mogelijk zijn er gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het bedrijf is in opspraak omdat de kunstgrasmatten er illegaal liggen opgeslagen.

De brand is in de wijde omtrek te zien. Mensen vanuit Rotterdam, Nieuwendijk en Oosterhout plaatsen foto's op Twitter. De veiligheidsregio adviseert omwonenden hun ramen en deuren te sluiten.

Het bedrijf, TUF Recycling BV, is samen met een ander bedrijf de enige die in Nederland tegen betaling kunstgrasmatten recyclet. Althans, dat zeggen ze te doen. Zembla toonde aan dat het in de praktijk anders gaat. Het bedrijf zou de matten niet recyclen, maar illegaal opslaan op bedrijventerreinen in Dongen.

'Meteen opruimen'

Deze week werd duidelijk dat de gemeente eist dat het bedrijf de illegale opgeslagen bergen kunstgrasmatten meteen moet opruimen. Doen ze dat niet, dan gaat de gemeente het zelf regelen. De kosten die dan gemaakt worden, zouden voor het bedrijf zijn.

Vanavond zou het in de gemeenteraad van Dongen gaan over de maatregelen bij het bedrijf. Nu blijkt de opslag dus in brand te staan. Hierdoor gaat de gemeenteraadsvergadering niet door.

Roelof Bosma van Zembla zegt bij NPO Radio 1: "Je zegt het als journalist niet snel, maar dit is bijna te toevallig. Er moet hier heel grondig uitgezocht worden hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Deurwaarder

TUF moest nog meer dan een ton betalen, zegt Bosma. "Deze week was een deurwaarder langs geweest. De burgemeester had daarbij nog gezegd: als dit bedrijf failliet gaat, zal dat de gemeente miljoenen kosten om alles te saneren."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore