Late zomer

Record na record dit weekend: 'Misschien wel warmste late zomerdag ooit'

11 oktober 2018 18:44 Aangepast: 11 oktober 2018 18:45
Archieffoto. Een man en vrouw genieten van de nazomer. Beeld © ANP

Haal je bikini of zwembroek maar weer van zolder, want dit weekend kan het zomaar de meest warme late zomerdag ooit worden. Want waar het jaren geleden op deze dag sneeuwde, tikt de temperatuur zaterdag misschien wel de 29 graden aan.

Nee, niet overal in Nederland wordt het 29 graden. Vooral in Limburg hebben ze geluk. Maar de rest van Nederland zal met 25 graden niet onderdoen. En als de vooruitzichten kloppen, dan zullen er records na records verbroken worden.

Record uit 1921

Met 25 graden mag je het namelijk een echte 'zomerdag' noemen. En zo laat nog een zomerdag, dat komt niet vaak voor. Het ultieme record staat op 10 oktober 1921 om precies te zijn. Toen was het in Maastricht 28,7 graden. "Maar de kans is aanwezig dat we dit in het zuiden gaan halen", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "En dan wordt het de meest late landelijke zomerdag ooit gemeten."

Het record uit de Bilt kan al verbroken worden met 25 graden. "Die kans is nog groter dat we dat halen. Het wordt echt genieten."

Waar we dat warme weer aan te danken hebben? "Natuurlijk door dat fijne zonnetje. Maar die heeft zo laat in het jaar wel hulp nodig", zegt Middendorp. "Dat krijgt 'ie door de warme lucht uit het zuiden van Europa." 

Maar dat duurt niet lang. Want waar het zaterdag gemiddeld 26 graden zal worden, wordt het maandag gemiddeld 16 graden. "Het zijn niet voor niets records natuurlijk. Het gebeurt niet vaak dat het zo warm is. We gaan volgende week weer terug naar 'normaal'."

Winter

Zondag is er een overgangsdag met nog wat zon in het oosten, maar al regen in het westen. En maandag treedt dan echt de herfst aan. "Mijn advies is dus: lekker genieten dit weekend, want voor je het weet, is het winter."

Zonnebaden in november? Dit gebeurt er met ons klimaat

Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt je uit waarom ons klimaat verandert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`