Zwarte Piet

Politie negeerde actievoerders bij blokkade A7

11 oktober 2018 18:07 Aangepast: 11 oktober 2018 18:33
Actievoerder Jerry Afriyie vorig jaar in de bus die op weg was naar de sinterklaasintocht in Dokkum. Beeld © ANP

De politieagenten die na de blokkade van drie bussen kwamen kijken op de snelweg A7, negeerden de actievoerders in de bus en spraken op vriendschappelijke toon met de mensen die de snelweg blokkeerden. "De agenten keken dwars door ons heen", zei Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Hij maakte vandaag, bij de rechtszaak over de blokkade, gebruik van het spreekrecht voor slachtoffers. "We willen een tegengeluid laten horen, daarom gaan we elk jaar naar de intocht", zei hij.

Gelijke kansen

"Ik krijg elke dag te horen: rot op naar je eigen land", zei Afriyie. "Maar dit is ook mijn land." Hij zei dat de actievoerders goed beseffen dat hun strijd voor gelijke kansen en gelijke rechten voor alle Nederlanders 'ons niet bij iedereen geliefd maken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdrolspeelster anti-Zwarte Piet-actie A7: 'Snelwegblokkade was ludiek bedoeld'

De mensen in de bus waren 'zeer aangedaan door het brute optreden' van de verdachten. "De actie was simpelweg agressief, onverantwoord en bedreigend", zei hun advocaat, die erop wees dat geen van de verdachten tijdens de verhoren spijt heeft betuigd. "Niemand toont enig besef van de angst die ze teweeg hebben gebracht."

Gebalde vuisten

Actievoerder Mitchell Esajas noemde het incident op de snelweg 'één van de meest beangstigende momenten' in zijn leven. "Mannen stapten met gebalde vuisten uit hun auto's en stormden op de bus af. We waren bang dat ze ons in de bus wilden aanvallen."

Als schadevergoeding willen de actievoerders dat de verdachten worden verplicht mee te doen aan workshops. Daarbij hoort ook een les over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. Die cursus zou één dag duren en moet volgens de activisten meer wederzijds begrip creëren.

Nieuwsgierigheid

De 34 verdachten hebben allemaal ontkend dat ze als eerste hebben geremd of dat ze leiding hebben gegeven aan de blokkade van de snelweg. Volgens hen wisten ze van tevoren niet wat er op de snelweg zou gebeuren, hoewel ze het er op Facebook en via WhatsApp met elkaar over hadden gehad. Ze zeiden uit nieuwsgierigheid naar de A7 te zijn gekomen en per toeval in een groep stilstaande auto's te zijn beland.

Rechtszaak rondom Zwarte Piet veroorzaakt ophef

In het proces over de snelwegblokkade bij de landelijke sinterklaasintocht van 2017 werden 34 betrokkenen gehoord.
`