Ga naar de inhoud
Woningtekort

Meer Amsterdammers willen naar goedkopere stad

Vooral in gemeenten in Noord-Holland staan de duurst verkochte huizen. Beeld © ANP

Beginnen huizenzoekers de Amsterdamse prijzen zat te worden? Er wordt steeds minder gezocht naar koophuizen in de hoofdstad, blijkt uit cijfers van huizensite Funda. Ook Amsterdammers zelf gaan vaker op zoek naar een huis in een andere gemeente.

Funda onderzocht de zoekopdrachten die gebruikers van de site doen en zag dat de populariteit van de hoofdstad al meer dan een jaar geleidelijk afneemt. Aan het begin van 2017 zocht nog 4,1 procent van de gebruikers naar Amsterdam, in het derde kwartaal van 2018 was dat nog 3,8 procent.

Een groter verschil is te zien bij Funda-gebruikers uit Amsterdam zelf. Van hen zoekt 13,5 procent naar huizen binnen de stad. Dat was begin 2017 nog 18,5 procent.

Vol

Ook de plaatsen waar Amsterdammers naartoe willen, zijn aan het veranderen. Naburige gemeenten zoals Haarlem, Almere en Amstelveen zijn populair, maar worden langzaam ingehaald door verder weg gelegen steden als Utrecht, Den Bosch, Amersfoort en Maastricht.

Volgens Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam, komt de verandering doordat na Amsterdam nu ook de omliggende gemeenten steeds voller raken. "Er zoeken nog steeds heel veel Amsterdammers naar een huis in Amsterdam, maar tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen op zoek naar een huis in een andere stad." 

De Randstad breidt uit

Daarbij richten de woningzoekenden zich vooral op andere steden in de Randstad. De gemeenten waar de meeste Amsterdammers naar zoeken zijn - na Amsterdam zelf - Rotterdam en Den Haag. Maar ook steden buiten de Randstad worden populairder, zoals Amersfoort en Eindhoven. "Het lijkt erop dat de Randstad zich wat aan het uitbreiden is", zegt Latten.

Amsterdammers trekken dus niet massaal naar het platteland. Latten: "Men oriënteert zich wat breder, maar woningzoekenden willen nog steeds in een stad wonen die goed bereikbaar is en waar banen zijn. Er vooral meer gezocht naar plaatsen waar de economie in opkomst is. Eindhoven had vorig jaar bijvoorbeeld de sterkste economische groei van Nederland."

Bron: RTL Nieuws