Geen opzet

Brandmerkende scoutingleider vrijgesproken: 'OM liet kans onbenut'

11 oktober 2018 18:00 Aangepast: 11 oktober 2018 18:04
Op dit zomerkamp in België kregen drie kinderen een brandmerk volgens het OM. Beeld © Facebook / Zeeverkenners FN

Mark B, de jeugdleider van een scoutingclub in Goes die tijdens een zomerkamp drie kinderen brandmerkte, is vrijgesproken. Volgens strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff had het Openbaar Ministerie meer mogelijkheden om de jeugdleider aan te klagen.

Vorig jaar zomer brandmerkte de nu 23-jarige Mark B. drie kinderen: twee jongens en een meisje in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. Het gebeurde allemaal tijdens een zomerkamp op een kampeerterrein in België. De kinderen kregen de letters F en N op hun rug gebrand: de afkorting van de scoutinggroep waar het gebeurde: Frans Naerebout.

De kinderen zouden flink hebben gegild toen ze het brandmerk op hun rug kregen gedrukt. Ze liepen blijvende brandwonden op. Waarom sprak de rechter hem dan toch vrij?

Dat heeft alles te maken met de zogenoemde tenlastelegging, denkt strafrecht jurist Sven Brinkhoff.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrijspraak voor scoutingleider die kinderen brandmerkte

In de tenlastelegging, ook wel 'de aanklacht' genoemd, stond dat Mark B. de kinderen opzettelijk brandmerkte. Maar volgens de rechter was er géén opzet in het spel. Omdat Mark B. controleerde of de stempelpook heet was geworden heeft hij het letsel niet bewust veroorzaakt, aldus de rechtbank.

Bewust zo geformuleerd

"De officier van justitie dacht waarschijnlijk dat de scoutingleider dit opzettelijk heeft gedaan. De tenlastelegging hebben ze daarom bewust zo geformuleerd", zegt Sven Brinkhoff.

Maar, hij had ook een ander strafbaar feit kunnen toevoegen aan de aanklacht, zegt Brinkhoff. Bijvoorbeeld die van het bewust nemen van een onverantwoord risico. Dat gebeurt wel vaker.

"Er is een zaak geweest in het verleden waarbij een geluidsbox op een baby in een zwembad is gevallen. De constructie waar de box op stond was niet stabiel en de box viel dus uiteindelijk naar beneden. De eigenaar deed het niet opzettelijk, maar had wel te veel risico genomen en werd dus veroordeeld want hij had dit kunnen voorkomen."

OM over scoutingleider: 'Afdruk brandmerken staat nog steeds op hun rug'

Een jaar na het incident staan de afdrukken nog steeds op de ruggen van de kinderen.

Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat ze in hoger beroep gaan. Volgens Brinkhoff kan in het hoger beroep worden besloten om de tenlastelegging in hoger beroep aan te passen, en Mark B. ook aan te klagen voor het nemen van een onverantwoord risico. "Dat kan in deze zaak heel makkelijk", zegt hij. "Dan hebben ze een veel grotere kans op een veroordeling."

Zo'n wijziging moet dan wel eerst worden aangevraagd bij de rechter, maar de kans dat het hier wordt afgekeurd is klein, denkt Brinkhoff. Volgens hem wordt zo'n ander strafbaar feit vaker toegevoegd in strafzaken. "Gewoon als veiligheid." 

OM gaat aanklacht niet aanpassen

Opvallend genoeg blijft het OM bij de al bestaande tenlastelegging. De aanklacht wordt niet aangepast. "Principieel is ons standpunt dat wij vinden dat er sprake is van opzet", zegt Elke Kool van het OM. "We zijn het er niet mee eens dat hij nu is vrijgesproken. We gaan de tenlastelegging dus ook niet aanpassen. Bij één kind kun je zeggen dat er sprake was van roekeloosheid, maar niet bij de twee anderen die erachter aan kwamen. We zijn het er gewoon niet mee eens."

Het Openbaar Ministerie (OM) had zeven maanden cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

RTL Nieuws
`