Ga naar de inhoud
Misstanden kunstwereld

Maatregelen tegen valse kunst: 'Soms denken mensen écht rijk te worden'

René Loesberg bedolven onder vervalste kunst.

Nederland krijgt een meldpunt voor vervalste kunst. En er is heel wat nep in omloop, weet valse kunst-expert René Loesberg. "Ik moet regelmatig mensen teleurstellen die denken dat ze tonnen aan kunst in bezit hebben."

Echt of nep. In de kunstwereld kan dat tonnen, soms miljoenen euro's schelen, weet conservator René Loesberg. Hij is coördinator Valse Kunst in het museum Museums Vledder. Het Drents museum hangt vol met nep.

Collectie

"We hebben honderden vervalste werken hangen. Van valse Van Goghs tot aan neppe Eschers en Warhols. Onze collectie is nul euro waard", grapt Loesberg.

Vervalste kunst kan binnenkort gemeld worden bij een speciaal meldpunt. Het is een initiatief van taxateursorganisatie Federatie TMV en de vereniging van handelaren in oude kunst Koninklijke VHOK. Het meldpunt wordt waarschijnlijk een website, die begin volgend jaar in de lucht moet zijn.

Tussen Kunst en Kitsch

Loesberg beoordeelt de hele dag door of iets echt of nep is. "Als mensen niet naar het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch gaan, komen ze bij ons."

Laatst nog had hij een vrouw die dacht dat ze een echte Pieter de Hooch (kunstschilder uit de 17e eeuw) had. "Helaas voor haar, was het schilderij zo nep als wat. Niets waard dus. Als-ie echt was geweest was ze miljoenen rijker geweest."

Aangifte

Om aanbieders van valse kunst te kunnen aanpakken is het nodig dat politie en justitie weten waar deze stukken worden aangeboden en dat deze stukken vals zijn, zeggen de initiatiefnemers van het meldpunt.

Via de site kunnen mensen een kunstwerk waarvan ze vermoeden dat het vals is, voorleggen aan een onafhankelijk panel van deskundigen. Concluderen zij dat het inderdaad om een vervalsing gaat, dan kan aangifte worden gedaan.

Het team kunst- en antiekcriminaliteit van de politie juicht het opzetten van het meldpunt toe: "Met dit initiatief wordt het voor politie en justitie makkelijker om misstanden in de kunst- en antiekwereld aan te pakken."

Nep versus echt

Volgens conservator Loesberg kan een goede vervalser flink wat geld verdienen. Hoe hij het verschil ziet tussen echt en nep? "Ik zie het vaak meteen. Het is een gevoel. Vals voelt anders. Zo had ik laatst een nepbeeld dat De Denker van Rodin moest voorstellen. Er klopten dingen niet aan het beeld. De tenen waren te groot, de ellebogen liepen raar. De eigenaar was niet blij."

Soms moet Loesberg er een catalogus bij halen. "En ik kijk naar technieken en materialen die zijn gebruikt." Heel soms is het wel heel lastig om echt van nep te onderscheiden. "Het kan ook best zijn dat er in grote musea nep hangt. Soms wordt dat jaren later pas bekend."

Vernietigd

Loesberg geeft toe: hij heeft in zijn leven als heel wat mensen moeten teleurstellen. Vooral veilinghuizen willen heel graag snel af van nep. Niet best voor je naam, namelijk. 

Wat er met de valse werken gebeurt? Ze worden of vernietigd of ze komen in het Drents museum terecht. "De valse werken trekken veel bezoek. Tot uit Amerika komen liefhebbers hier naar toe. Vals kan soms best mooi zijn."