36 operaties

Vleesetende bacterie werd Frank bijna fataal: 'Gun dit mijn grootste vijand niet'

11 oktober 2018 16:30 Aangepast: 12 oktober 2018 07:44
Frank van Berkel heeft nog een groot litteken. Beeld © Jan van Beijnhem

Domme pech, zo noemt hij het zelf. Maar wel met gigantische gevolgen. Frank van Berkel kreeg de vleesetende bacterie Necrotiserende fasciitis, overleefde het ternauwernood en is nu maar liefst 36 operaties verder. "Het is een horrorfilm en het is nog niet voorbij."

Nederland krijgt binnenkort een Fasciitis Centrum. Het kenniscentrum moet eraan bijdragen dat mensen met de levensbedreigende onderhuidse infectie door een 'vleesetende bacterie' niet overlijden door een te late diagnose. Het is hard nodig, volgens chirurg Annebeth de Vries van brandwondencentrum Beverwijk. "De bacterie komt niet vaak voor, waardoor dokters de ziekte niet altijd herkennen. Maar door het hevige verloop is de bacterie zo gevaarlijk." 

Frank werd 35 keer geopereerd na infectie vleesetende bacterie

Na dertien jaar en meer dan dertig operaties heeft hij nog steeds grote littekens door de bacterie.

Oog van de naald

Het overkwam Frank, die door het oog van de naald kroop. Hij liep de bacterie op toen hij een griepprik ging halen. "Hoe ik het precies binnen heb gekregen, is onduidelijk. Het kan door de naald zijn gekomen, maar ook omdat ik iemand heb gestoten. In de middag kreeg ik de prik, in de avond voelde ik al pijn op de plek." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nieuw centrum wil dat levensgevaarlijke vleesetende bacterie sneller wordt opgespoord

De daaropvolgende dagen kreeg hij steeds meer last. Zo werd het zwart voor zijn ogen tijdens het sporten en kreeg hij verhoging. De dokter vertelde dat het door de prik kwam en dat het vaker voorkwam dat mensen zich daardoor beroerd voelen. Toen hij gele strepen op zijn arm kreeg en de rode plek van de prik groter werd, gaf de huisarts hem antibiotica. 

Gigantische blaar

Thuis trok hij zijn trui uit. "Er zat een gigantische blaar op mijn arm, heel groot." Opnieuw terug naar zijn huisarts. Die dacht dat de antibiotica nog moest gaan werken en kon weinig doen. "Maar vanaf het moment dat de blaar openbarstte, ging het snel." Zijn toestand werd kritiek en hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De dag erop kwam de arts vertellen dat hij Franks familie ging waarschuwen omdat hij wegviel.

Hij belandde in coma. "Pas na een week kwam ik bij." De bacterie had zijn lichaam flink aangetast. Er werd 1,5 liter aan dood weefsel van zijn arm weggesneden, de huid werd onder meer verwijderd van zijn schouder tot aan zijn elleboog. En toen moesten de vele hersteloperaties nog beginnen. 

400 patiënten

Nauwkeurige cijfers zijn er niet, maar volgens grove schattingen lopen ongeveer 400 patiënten per jaar de vleesetende bacterie op, zegt chirurg Annebeth de Vries. "De bacterie verspreidt zich onderhuids over het bindweefselblad. Hij scheidt toxine uit waardoor je lichaam ziek wordt en organen uitvallen. Soms is er niet eens iets te zien, ondanks dat je je beroerd voelt en je bloeddruk omlaag gaat." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vrouw overlijdt door vleesetende bacterie na orkaan Harvey

Hoe je je kunt beschermen tegen het beestje, is niet te zeggen. Je kunt het krijgen door een klein wondje, maar dat is niet noodzakelijk. Als je het hebt, kan het snel gaan. "Binnen twee dagen kun je op de intensive care liggen", zegt De Vries die bij het brandwondencentrum in Beverwijk werkt. "Je moet snel starten met antibiotica en al het dode weefsel operatief verwijderen. We zien veel patiënten met grote littekens binnenkomen." 

Door de bacterie sneller te herkennen, hoeven de operaties minder ingrijpend te zijn. De Vries: "Daar kunnen we stappen in zetten. Ook door meer onderzoek naar bijvoorbeeld een manier om de huid te sparen bij een operatie, hopen we de littekens te kunnen verminderen."

Operatie na operatie

Voor de hersteloperaties die Frank onderging, werd onder meer huid van zijn bovenbenen weggehaald en geplaatst op de wond op zijn bovenarm en oksel. Maar daar bleef het niet bij. Omdat hij om de zoveel tijd last krijgt van de littekens, moet hij geregeld opnieuw onder het mes. Ook werd hij geopereerd toen een kleine zwarte plek op zijn lichaam werd ontdekt. Het bleek een restant van de bacterie.

Frank heeft dertien jaar nadat hij de bacterie opliep, continu pijn, vertelt hij. "Het is wel draaglijk, maar ik gun dit mijn grootste vijand niet. Ik zeg altijd: Ik heb een duveltje en een engeltje op mijn schouder gehad. Het gaat nu goed met me en ik werk gewoon weer, maar je weet nooit of dat zal blijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore