De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie hebben deze week een inval gedaan bij een runder- en kalverslachterij in Hoogeveen. Het slachthuis zou runderen hebben geslacht die eigenlijk te ziek waren om vervoerd te worden
Vleesbedrijf Griendtsveen wordt verdacht van fraude en het slachten van te zieke dieren, zo meldt het Openbaar Ministerie. De NVWA onderzoekt nu om hoeveel dieren het gaat, maar vermoedt dat het er meer dan 10 dieren zijn geweest. De opsporingsdienst van de NVWA heeft administratie in beslag genomen.
'We doen niets verkeerd'
Eigenaar Harrie Wildeboer bevestigt de inval, maar zegt niet te weten wat de aanleiding er voor was. "Ik begrijp het allemaal niet. Niemand heeft me iets verteld, ik tast in het duister hierover. In mijn opinie is er niets aan de hand bij mijn bedrijf, we doen hier niets verkeerd."
In 2008 werd een ander bedrijf van de familie Wildeboer, Friesland Vlees, gesloten door de toenmalig minister van Landbouw, Carla Verburg. Ook toen was de beschuldiging dat het bedrijf zieke en gewonde dieren zou slachten.
Risico voor volksgezondheid
De NVWA en het OM schrijven in een persbericht dat het slachten van zieke dieren risicovol kan zijn voor de volksgezondheid, omdat zo vlees van zieke dieren in de voedselketen terecht kan komen. De misstanden zouden hebben gespeeld van 2017 tot medio 2018.
Dierenrechtenorganisatie Dier&Recht is noemt de eigenaar van Griendtsveen een recidivist, en is blij met de inval van dinsdag, zegt woordvoerder Hans Baaij. "Maar opmerkelijk is wel dat het bedrijf wel gewoon onder toezicht staat van de NVWA. Er loopt daar een dierenarts rond van de NVWA. We vragen ons af waarom die niet eerder heeft ingegrepen."