Geen opzet

Vrijspraak voor scoutingleider die kinderen brandmerkte

11 oktober 2018 12:50 Aangepast: 11 oktober 2018 14:46
Op dit zomerkamp in België kregen drie kinderen een brandmerk volgens het OM. Beeld © Facebook / Zeeverkenners FN

Mark B, de jeugdleider van een scoutingclub in Goes die tijdens een zomerkamp drie kinderen brandmerkte, is vrijgesproken.

Er was volgens de rechter geen vooropgezette bedoeling om de kinderen te brandmerken. Er was geen opzet, zei de rechter. 

Het Openbaar Ministerie (OM) had zeven maanden cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De rechter kon de man niet veroordelen voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel, omdat dit niet in de tenlastelegging stond.

De 23-jarige jeugdleider werd alleen verdacht van het opzettelijk brandmerken van de kinderen. De rechter was daar dus niet van overtuigd. Omdat Mark B. controleerde of de stempelpook heet was geworden heeft hij het letsel niet bewust veroorzaakt, aldus de rechtbank.

Letters F en N

Mark B. brandmerkte de kinderen, twee jongens en een meisje in de leeftijd van 12 tot 14 jaar, tijdens een zomerkamp op een kampeerterrein in België met de letters F en N. Dat is de afkorting van de scoutinggroep waar het gebeurde: Frans Naerebout.

De kinderen zouden flink hebben gegild toen ze het brandmerk op hun rug kregen gedrukt.

'Hij had het niet door'

De jeugdleider ontkende twee weken geleden ook al dat er sprake was van opzet. "Hij had niet door dat het brandijzer warm was", zei zijn advocaat. Het schreeuwen van de kinderen was volgens hem onderdeel van het spel. Volgens de advocaat merkte de verdachte niet op dat de kinderen echt pijn hadden. De advocaat vroeg om vrijspraak.

OM over scoutingleider: 'Afdruk brandmerken staat nog steeds op hun rug'

Een jaar na het incident staan de afdrukken nog steeds op de ruggen van de kinderen.

Opvallend was dat het zomerkamp, dat plaatsvond in augustus van vorig jaar, niet werd stopgezet na het incident. De kinderen werden daarnaast niet naar het ziekenhuis gebracht en tijdens het kamp werd geen arts ingeschakeld.

Grote blaren

De kinderen kregen enkel pilletjes tegen de pijn en een zalfje tegen de wonden. Ze zouden grote blaren hebben gekregen op hun rug.

Pas aan het einde van het kamp kwamen de bestuursleden van de scoutinggroep langs en ontdekten ze wat er was gebeurd. "Ze hebben toen direct actie ondernomen", liet een woordvoerder van Scouting Nederland eerder weten aan RTL Nieuws.

De jeugdleider zou zijn weggestuurd en op non-actief gezet. Als de jongen zou worden veroordeeld, zou hij geroyeerd worden.

De kinderen hebben blijvend letsel. Hen zou plastische chirurgie zijn geadviseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebrandmerkte scouts voor leven getekend: 'Letters zijn nog altijd zichtbaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore