Beschuit met muisjes

Eerste kiwi ooit geboren in Nederlandse dierentuin

11 oktober 2018 10:40 Aangepast: 11 oktober 2018 12:41
De pasgeboren kiwi uit het ei Beeld © Avifauna

In vogelpark Avifauna is een bijzonder zeldzame kiwi geboren, de kleinste loopvogel die er bestaat. De vogelsoort waar er vermoedelijk zo'n 60.000 van rondlopen in het wild, komt oorspronkelijk alleen in Nieuw-Zeeland voor.

Slechts zestien dierentuinen over de wereld hebben een fokprogramma voor het dier. Avifauna in Alphen aan den Rijn is de enige dierentuin waar dit jaar een jong uit een ei kroop. Kiwi's kunnen maar zo'n 40 centimeter hoog worden en kunnen niet vliegen. Toch kunnen ze behoorlijk hard rennen met 19 kilometer per uur. Omdat de vogels schuwe nachtdieren zijn, is het niet eenvoudig om ze te spotten in Avifauna. 

Avifauna is in zijn nopjes met de bijzondere vogel. Nog nooit eerder werd een kiwi in een Nederlandse dierentuin geboren. De broedtijd duurde ongeveer tachtig dagen. Weetje: omdat de vogel eivormig, bruin en harig is, is ook de gelijknamige vrucht ernaar vernoemd. In het wild wordt de vogel vooral bedreigd door geïntroduceerde roofdieren zoals de hermelijn. 

Naam

Een naam voor de pasgeboren vogel maakt de dierentuin vandaag bekend. Het diertje zal worden vernoemd naar de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Vanaf zaterdag zal de kiwi voor enkele weken dagelijks publiekelijk worden gewogen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`