Ga naar de inhoud
Blokkeerfriezen

Hoofdrolspeelster anti-Zwarte Piet-actie A7: 'Snelwegblokkade was ludiek bedoeld'

Jenny Douwes, 'boegbeeld' van de blokkeerfriezen. (archieffoto) Beeld © ANP

In Leeuwarden gaat vandaag de zaak tegen de 'zwarte-pieten-blokkeerders'-verder. De hoofdrolspelers in het snelwegdrama komen aan het woord: Jenny Douwes en Jerry Afriyie. 

Verslaggever Britta Sanders is bij de rechtszaak en doet verslag via Twitter.

Jenny Douwes werd het gezicht van de actie in november vorig jaar, toen Friese actievoerders op de A7 bij Joure bussen vol met activisten tegenhielden die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.

De bussen met demonstranten werden klemgereden en er ontstond een kilometerslange file. "Met alle risico's van dien", zei het Openbaar Ministerie daarover.

Opruiing

Jenny Douwes wordt specifiek verdacht van opruiing via internet. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet.

Douwes benadrukte in de rechtbank dat de actie ludiek bedoeld was. Het moest een langzaamaanactie worden. "Ik wist niet dat ik daar ook gewoon toestemming voor had kunnen vragen. Ik ben me als burger blijkbaar wel bewust van mijn plichten, maar niet van mijn rechten."

Ze verwijderde op verzoek van de politie het event van Facebook om de onruststokers tegen te gaan, maar bleef doorgaan met het sturen van berichten in chatgesprekken op Facebook.

'Ik wilde geen gedoe'

"Ik ben helemaal niet pro-Piet", zei Douwes in het Fries. En ook, vrij vertaald door verslaggever Britta Sanders: "Ik heb genoeg vrienden die tegen Piet zijn. Daar gaat het helemaal niet om. Ik wilde gewoon geen gedoe tussen de kinderen."

'Handen af van Zwarte Piet'

Op het plein voor de rechtbank hielden vanochtend demonstranten spandoeken in de lucht met teksten als 'Samen sterk, handen af van Zwarte Piet'.

In totaal staan deze week 34 mannen en vrouwen uit Friesland voor de rechter. Zij worden onder andere verdacht van het versperren van de snelweg en het voorkomen van een demonstratie waar een vergunning voor was.

Spreekrecht

Jerry Afriyie, een van de organisatoren van de demonstratie tegen Zwarte Piet, komt ook aan het woord. Hij gebruikt vandaag zijn spreekrecht in de rechtszaal.

Rechtszaak tegen Zwarte Piet-voorstanders begonnen

01:35
De verdachten kwamen maandag aan bij de rechtbank. Ze hadden een partybus gehuurd.