Ga naar de inhoud
Necrotiserende fasciitis

Nieuw centrum wil dat levensgevaarlijke vleesetende bacterie sneller wordt opgespoord

Nederland is binnenkort een Fasciitis Centrum rijker. Hier kan worden voorkomen dat mensen met de levensbedreigende onderhuidse infectie door een 'vleesetende bacterie' door een te late diagnose overlijden.

De vleesetende bacterie, die officieel necrotiserende fasciitis wordt genoemd, verspreidt zich razendsnel door het lichaam en leidt binnen enkele uren tot ernstig ziek zijn en uitval van organen.

Erger dan derdegraadsverbranding

Met medewerking van de Nederlandse Brandwonden Stichting en in samenwerking met de brandwondencentra in Rotterdam en Groningen wordt gewerkt aan een Fasciitis Centrum Nederland. Dit centrum richt zich op het versnellen van de diagnose door (huis)artsen en het bevorderen van de beste behandeling.

"Ik ben iedere keer weer onder de indruk van de uitgebreide en diepe wonden bij deze patiënten als ze bij ons in het brandwondencentrum binnenkomen. Soms nog erger dan bij een derdegraadsverbranding. Een snellere diagnose en de juiste behandeling kunnen veel schade voorkomen", zegt Annebeth de Vries, chirurg in het Brandwondencentrum Beverwijk.

Wat is necrotiserende fasciitis?

  • Necrotiserende fasciitis is een onderhuidse infectie door bacteriën. De infectie verspreidt zich in de loop van uren tot dagen over het vlies dat om de spieren zit, ook wel 'de fascie' genoemd. Deze ontsteking gaat gepaard met ernstige vernietiging van huid-, spier -en vetweefsel.
  • In de meeste gevallen wordt de infectie veroorzaakt door de Streptococcus Pyogenes. Deze bacterie is in de volksmond bekend onder de naam 'vleesetende bacterie'. Vaak maken ook andere bacteriën deel uit van het infectieproces.
  • Het komt vaak voor dat een patiënt met een ernstige vorm van necrotiserende fasciitis wordt opgenomen in een brandwondencentrum. De reden hiervoor is dat deze groep patiënten dezelfde behandeling en zorg nodig hebben als ernstig verbrande mensen.

Bron: Brandwondenzorg Nederland

Slachtoffer Mirjam: 'De gevolgen zijn heftig'

Necrotiserende fasciitis kan simpelweg al worden veroorzaakt door een klein wondje van het scheren.

Het overkwam Mirjam: "Mijn zoontje had griep en niet veel later begon ook ik mij niet lekker te voelen", zegt zij. "Plotseling kreeg ik koorts en pijn in mijn kuit. Van het hardlopen, dacht ik. De pijn werd heviger en onhoudbaar. Mijn been zwol op. Ik spoedde naar de huisarts. Die dacht aan trombose of een longembolie. Vanaf dat moment weet ik niets meer. Vijf weken later ontwaakte ik uit een coma. Het bleek necrotiserende fasciitis." 

Mirjams verhaal laat zien hoe razendsnel deze infectie door het lichaam raast en veel schade aanricht. Mirjam: "Ik ben inmiddels 2,5 jaar en 25 operaties verder. De gevolgen van necrotiserende fasciitis zijn heftig, zowel lichamelijk als psychisch. Er zitten enorme littekens op mijn been en onderrug. En helaas kan ik door de vermoeidheid en nog geplande operaties nog steeds niet werken."

Bron: Brandwondenstichting

Vrouw
Lees meer
Vrouw overlijdt door vleesetende bacterie na orkaan Harvey
Man
Lees meer
Man verliest been door infectie vleesetende bacterie