Vaccin

Nieuwe griepprik na stijging aantal sterfgevallen

10 oktober 2018 18:50 Aangepast: 10 oktober 2018 20:36

Nederlanders krijgen vanaf volgende winter een nieuwe griepprik. Die zal 'een verwachte hogere effectiviteit hebben' dan het vaccin dat nu wordt gegeven, omdat het uit meer griepstammen is opgebouwd.

Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. In de winter van '17/'18 kwamen ruim negenduizend mensen meer om het leven door de griep dan in andere jaren.

Het nieuwe vaccin is opgebouwd uit vier griepstammen. Nu gebruikt Nederland nog, als een van de weinige landen in Europa, een vaccin dat is opgebouwd uit drie griepstammen.

Wekenlange epidemie

De minister kiest voor het nieuwe vaccin na advies van deskundigen, waaronder het Centrum van Infectieziektebestrijding. Die werden ingeschakeld na het hoge sterftecijfer van vorig jaar. De griepepidemie duurde met achttien weken ook veel langer dan het gemiddelde van de laatste twintig jaar.

Het vaccin is in veel andere landen al in gebruik. "Minister Schippers heeft niet om zo'n advies gevraagd, daarom komt Nederland er nu pas mee", zegt griepexpert Ted van Essen. "Blokhuis richt zich gewoon meer op preventie dan zijn voorganger." Van Essen geeft aan dat het nieuwe vaccin vooral voor jonge kinderen goed zal zijn.

Onderzoek naar verplicht vaccin

Blokhuis gaat ook onderzoeken of het mogelijk is om het griepvaccin te verplichten onder zorgpersoneel. Dit onderzoek zal begin volgend jaar van start gaan.

De grootste Nederlandse seniorenorganisatie KBO-PCOB vraagt al langer om een verplichte griepprik voor alle zorgverleners om oudere patiënten beter te beschermen. 

Met deze 5 tips voorkom je dat je griep krijgt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevolkingsgroei remt door griepdoden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geef leraar griepprik om lege klassen te voorkomen'

RTL Nieuws
`