Drugsafval

Gedumpt spoor aan drugsafval Nijmegen: 'Maakt criminelen niets uit'

10 oktober 2018 15:37 Aangepast: 10 oktober 2018 21:17
Beeld © RTL Nieuws

Negen kilometer, zo lang was het spoor van het gedumpte drugsafval in Nijmegen vannacht. Het kostte de brandweer een dag werk om alles op te ruimen. Ging het hier om een doelbewuste actie, en hoe gevaarlijk is zoiets eigenlijk?

Het kilometerslange spoor leidde naar een bus vol drugsafval in Nijmegen. In dat busje zaten vaten waar in totaal 4500 liter afval in kan. Een deel van vaten was al leeg.

Volgens de politie ging het om een opzettelijke drugsafvallozing. Niets nieuws. Maar wat dit keer opviel, was de onverschrokkenheid van de criminelen, zegt Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland West Brabant. "Het maakt ze geen flikker uit of het midden in een woonwijk is, of diep in de bossen."

Superbijtend zuur

Het gaat om een lozing van mierenzuur, zegt Annemarie Koop van de Veiligheidsregio tegen RTL Nieuws. "Dat is een superbijtend zuur waarbij je echt het contact met de huid moet vermijden."

Mierenzuur wordt gebruikt bij de productie van drugs. "Als je dit zuur op je handen krijgt bijvoorbeeld dan is het zeer schadelijk. Daar kun je brandwonden van krijgen. Ook voor honden is het schadelijk voor de pootjes. Spoel die vooral af", waarschuwt Koop. Voor de luchtwegen is het niet schadelijk.

Verraderlijke damp

Pecht geeft aan dat ook de damp verraderlijk kan zijn. "Dat kun je soms ruiken, maar lang niet altijd. Er zijn heel veel giftige goederen waar geen geur vanaf komt. Dan weet je dus niet meer het verschil tussen een plas water op straat of een plas water in de bossen wat dan opeens drugsafval blijkt te zijn."

In dit geval is het drugsafval dus mierenzuur. Maar ook andere stoffen worden gedumpt, zoals zoutzuur, zwavelzuur en aceton. Allemaal chemische en gevaarlijke stoffen. Omdat criminelen het nergens kwijt kunnen, dumpen ze het spul meestal in de natuur. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kilometerslang spoor leidt naar busje vol drugsafval

Het dumpen vanuit een rijdende auto is een bekende methode, zeggen deskundigen tegen RTL Nieuws. Criminelen laten een dun straaltje uit een vat met drugsafval leeglopen, en rijden dan vervolgens vele kilometers rond.

Wat in de regio Nijmegen is gebeurd, was volgens de politie opzet, maar deskundigen zeggen dat deze dumping mogelijk niet helemaal volgens plan is verlopen omdat er dit keer wel héél veel gelekt is.

Met water verdund

Inmiddels is het negen kilometer lange spoor aan chemicaliën opgeruimd. Het mierenzuur is verdund met water en vervolgens over de weg verspreid.

In Brabant, Limburg en Gelderland wordt het vaakst drugsafval gedumpt. Vorig jaar in totaal 161 keer. In Brabant en Limburg lijkt het aantal dumpingen te stabiliseren, maar in Gelderland gebeurt het de laatste jaren vaker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus: 'Dumpen drugsafval schandalig en gevaarlijk'

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemt het dumpen van drugsafval in woonwijken, zoals recent gebeurde in Nijmegen en Eindhoven, 'schandalig, maar ook gevaarlijk'.

'Dit moet uit de wereld'

Hij zegt meer geld en mankracht toe om deze praktijken aan te pakken. "We zetten er enorm op in, met opsporing, met politie. En we gaan er nog meer geld aan besteden, want dit moet uit de wereld."

Freek Pecht heeft één advies: blijf er heel ver weg van. "Zie je een dumping? Bel dan gelijk 112 en dan zoeken de specialisten wel uit wat het is."

Steeds meer dumpingen in bossen: 'Wij zijn geen vuilnismannen'

Boswachters en natuurorganisaties zijn het spuugzat.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore