Wie ben ik?

Als je ook Volkert van der G. of Jos B. heet: 'Mijn naam blijft wel hangen'

10 oktober 2018 16:37 Aangepast: 10 oktober 2018 17:33
Volkert van der Gun: 'Ik maak er vaak een grapje van' Beeld © Eigen foto

"Hoi, ik ben Volkert van der G.", zegt Volkert van der Gun vaak gekscherend als hij zich voor moet stellen. "Soms vragen mensen naar mijn enkelband, maar ik kan er wel om lachen."

Van der Gun (24) woont in Den Haag en was zelf nog een kind toen Pim Fortuyn vermoord werd. "Ik was nog helemaal niet bezig met actualiteiten of politiek, maar ik kreeg wel mee dat ene Volkert van der G. iets heel slechts had gedaan. Zijn naam, en dus de mijne, kreeg daardoor een negatieve klank."

Bewondering voor Fortuyn

Pas jaren later kreeg hij door wie Volkert van der G. is en wat hij had gedaan. "Toen baalde ik wel een beetje, was zelfs boos op mijn ouders. Waarom hadden ze van alle namen die er zijn voor Volkert gekozen? Ook al wisten ze bij mijn geboorte natuurlijk nog niet dat hij uiteindelijk een moord zou plegen."

Van der Gun heeft zich vanwege zijn naam wel verdiept in de moord op Fortuyn en het politieke klimaat van die tijd. "Het grappige is dat ik waarschijnlijk LPF gestemd zou hebben, als ik toen had mogen stemmen. Ik heb door mijn research meer bewondering gekregen voor Pim Fortuyn, hij kaartte toen al zaken aan die nu ook nog spelen."

Archieffoto van Pim Fortuyn. Archieffoto van Pim Fortuyn.

Rechtenstudie

Van der Gun is inmiddels begonnen aan een rechtenstudie. "Daar trekt mijn naam wel meer aandacht dan normaal, maar een enkeling zegt er iets over. En ik kan er wel om lachen."

Inmiddels heeft hij zijn naam volledig geaccepteerd. "Als ik nieuwe mensen ontmoet, maak ik er vaak een grapje van. Ik merk dat mijn naam daardoor wel blijft hangen en dat vind ik eigenlijk wel enigszins positief."

Brett Kavana(u)gh

Van der Gun is niet de enige met een (op z'n zachtst gezegd) onhandige naam. De naam van de Amerikaanse Brett Kavanagh verschilt maar één letter met die van Brett Kavanaugh. Die laatste werd vorige week gekozen als opperrechter in de VS, hoewel hij in opspraak raakte door verschillende #metoo-beschuldigingen. 

"Een vreselijke tijd om Brett Kavanagh te heten", tweette hij. Kavanagh kreeg bijval van mensen die ook niet blij waren met hun naam.

'Dit jaar drie Adolfjes geboren'

Volgens Erwin Wijman, als namendeskundige verbonden aan het Meertens Instituut, komt het vaker voor dat mensen moeite krijgen met hun naam omdat die negatief in het nieuws is. "Ik zie het vooral bij bedrijven. Toen terreurgroep ISIS meer bekendheid kreeg, waren er tientallen bedrijven die hun naam veranderden omdat er zo'n negatieve lading aan kleefde."

Hij verbaast zich tegelijkertijd over het feit dat er nog steeds kinderen geboren worden met de naam Adolf. "Je zou toch zeggen dat die naam besmet is, maar ook dit jaar werden er nog drie Adolfjes geboren."

Jos B.

Ook Jos Bregman (33) uit Utrecht kan erover meepraten. "Moet jij niet in Spanje zitten?", vroegen zijn vrienden toen bleek dat Jos B., verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, zich ophield in een Spaans natuurgebied.

"Toen ik zijn naam hoorde, dacht ik wel: dit lijkt wel heel erg op die van mij", vertelt Bregman. "Maar ik neem het verder niet al te serieus. Ik lijk totaal niet op hem en ben een stuk jonger, dus ik heb er verder geen last van gehad."

Jos Bregman. Jos Bregman.

Dat was anders voor fotograaf Jos Breg uit Purmerend. De server van zijn website raakte overbelast, omdat mensen hem verwarden met de verdachte Jos B. Hij zag zich genoodzaakt om een bericht op zijn site te plaatsen, waarin hij uitlegt dat hij niets met de zaak te maken heeft

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Janina liet haar naam veranderen, maar zo makkelijk gaat dat niet

`