Sulawesi

Thuis nog nachtmerries door de aardbeving: 'We waren verlamd van angst'

10 oktober 2018 15:00 Aangepast: 10 oktober 2018 15:20
Een vrouw in Donggala tussen het puin na de natuurramp. Beeld © AFP

Met hemzelf gaat het goed na het verschrikkelijke einde van hun vakantie op het Indonesische eiland Sulawesi. Maar de vrouw van Tom Zwebe heeft nog geregeld nachtmerries van de aardbeving en de tsunami. "We konden niks meer doen, hadden niet het besef om weg te rennen."

Zwebe verbleef met zijn vrouw in een resort vlak bij het plaatsje Donggala. Een dag voordat hun vakantie eindigde en ze terug zouden gaan naar Nederland, werd het gebied getroffen door een zware aardbeving. Hij kon zich alleen nog vastpakken aan een bankje om niet te vallen. "We waren verlamd van angst." Even later volgde de tsunami.

Simpeler

Hoewel de schade binnen het resort meeviel, was de ravage daarbuiten groot waardoor de 23 gasten de daaropvolgende dagen geen kant op konden. Het personeel was de bergen in gevlucht en de weg was weggevaagd. Vers eten en drinken waren niet meer te vinden. "De koelkasten werden leeggemaakt. Het eten werd gedurende de tijd steeds simpeler en er waren steeds minder flessen met water. Ik zag het somber in, eerlijk gezegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Tom zit vast op resort na tsunami: 'Beving niet te bevatten'

Al die tijd verlieten de gasten het resort niet. "Wat moet je doen? Als je het dorp in gaat, speel je alleen maar ramptoerist. Ik voelde me bevoorrecht in het resort, ook al was er geen water om te douchen, om de wc door te spoelen en was er geen stroom. Uit berichten van de lokale media begrepen we dat de sfeer buiten het resort grimmiger werd."

Benzine sprokkelen

Na drie dagen kwam het personeel terug, onder wie de chauffeur. De eigenaar van het resort regelde dat alle gasten door de chauffeur en vijf vrienden van hem tegen betaling naar het vliegveld in Mamuju werden gebracht, zo’n 350 kilometer verderop. Na enkele uren was er genoeg benzine bij elkaar gesprokkeld en kon de tocht beginnen.

Nationale actiedag

Giro555 is vandaag geopend om geld op te halen voor de ramp in Sulawesi. Door het natuurgeweld zijn al zeker ruim 2000 doden gevallen. Duizenden mensen worden nog vermist.

De actiedag werd geopend door DJ Martin Garrix en begon op iets meer dan zes miljoen euro. De laatste keer dat Giro555 werd geopend was voor de hongersnood in delen van Afrika en Jemen. Toen werd 35 miljoen euro opgehaald. 

Voor de slachtoffers van de orkaan Irma op Sint Maarten werd een ander gironummer geopend. 

Het had volgens Zwebe geen moment langer moeten duren. "Bij vertrek waren er voor alle 23 gasten nog maar 10 waterflessen over."

Puinhoop

Tijdens die reis naar het vliegveld, zag Zwebe pas echt hoe groot de schade in het gebied was. "Het was een puinhoop. Er was niks meer." In Mamuju namen ze het vliegtuig naar Makassar, vanwaar ze weer naar Jakarta vlogen om een KLM-vlucht naar Nederland te nemen. Afgelopen vrijdag kwamen ze thuis aan, in Oss.

Vooral de vrouw van Zwebe denkt nog vaak aan de vakantie terug. De doneeractie vandaag steunen ze dan ook van harte. "Natuurlijk moet het geld wel aankomen op de juiste plekken, maar we hebben gezien dat de hulp hard nodig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dodental ramp Sulawesi opgelopen tot ruim 2000

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore