Verkeersveiligheid

Onderzoeksraad OVV bijt zich vast in toelating stint

09 oktober 2018 16:59 Aangepast: 09 oktober 2018 17:07
Beeld © ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar de toelating van de stint als 'bijzondere bromfiets' op de openbare weg. De raad wil vooral nagaan of en hoe er is gekeken naar wat de toelating van de elektrische bolderkar betekent voor de verkeersveiligheid.

Ook wordt onderzoek gedaan naar de toelating van andere 'innovatieve' voertuigen, zegt de OVV.

De toelating van de stint in 2011 ligt onder vuur sinds het dramatische ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Adviezen over de verkeersveiligheid werden genegeerd. Zo was de stint volgens de Dienst Wegverkeer (RDW) breder dan de wettelijke eisen toestonden. Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) plaatste kritische kanttekeningen. De SWOV wilde eerst nader onderzoek, en bepleitte een rijbewijs voor bestuurders. Die adviezen werden niet opgevolgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

15 ongevallen met stints bij Inspectie SZW bekend

Uit brieven aan de Tweede Kamer bleek vorige week dat ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) inmiddels aarzelingen hebben over de toelating. Ook is de vraag of er wel grondig genoeg is getest en gecontroleerd op veiligheid, voordat de stint werd toegelaten.

Kritische vragen

Vanaf vorige week mogen 3500 stints niet meer de weg op nadat 'nieuwe informatie' was binnengekomen over de veiligheid. Inmiddels heeft ook het parlement een reeks kritische vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen gesteld.

De drijvende kracht achter de stint, ondernemer Edwin Renzen, hoopt snel in gesprek te komen met het ministerie over de toelating van een nieuw model. Daarmee zouden de problemen van kinderopvangorganisaties worden opgelost. Mogelijk dient deze week een kort geding tegen het besluit van de minister om de bestaande stints te verbieden. Dan moet ook blijken of het verbod deugt.

'Hij remt niet en kan zelfs op hol staan'

Experts houden de techniek van de stint tegen het licht. Er valt nogal wat op af te dingen, zeggen zij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore