Vertrek Pechtold

Rob Jetten (31) is nieuwe fractievoorzitter D66

09 oktober 2018 11:26 Aangepast: 09 oktober 2018 15:01
Rob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter Beeld © ANP

Rob Jetten (31) is de nieuwe fractievoorzitter van D66. Hij volgt Alexander Pechtold op die dit weekend na 12,5 jaar leiderschap zijn vertrek bekendmaakte.

De D66-fractie heeft na een vergadering vanochtend besloten dat Jetten de nieuwe fractievoorzitter wordt. In de fractiekamer werd luid geapplaudisseerd na het besluit. Alexander Pechtold zei 'ongelooflijk blij en trots' te zijn dat Jetten hem gaat opvolgen.

'Meer dan een talent'

"Ik ken je al heel lang", zei Pechtold tegen Jetten. Hij vindt hem een 'fantastische vent'. "Je bent altijd betrokken bij de partij, je hebt al heel veel gedaan voor D66 en je hebt vooral het afgelopen jaar laten zien dat je niet alleen een talent bent, maar ook een leider. En die hebben we nodig." Pechtold geeft Jetten ook nog een advies: Blijf vooral jezelf. "Authenticiteit is het allerbelangrijkste."

Jetten reageert op Pechtold: "Ik heb er heel veel zin in om jouw werk voort te zetten. Maar we gaan je ontzettend missen." Jetten zegt nu graag aan de slag te willen. "Het is een grote verantwoordelijkheid, en een nog grotere eer."

Alexander Pechtold zei ongelooflijk trots te zijn op Jetten. Alexander Pechtold zei ongelooflijk trots te zijn op Jetten.

De jonge Rob Jetten zit sinds 2017 in de Kamer. Hij was zeven jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 in Nijmegen. In de Tweede Kamer is hij woordvoerder klimaat, energie en gas, spoor, democratische vernieuwing en Economische Zaken. Pechtold is onder de indruk van Jetten, hij vindt hem een groot politiek talent.

'Vertrouwen in Jetten'

Politiek verslaggever Floor Bremer zegt dat de partij vertrouwen in hem heeft. "Rob Jetten heeft zowel klimaat als democratische vernieuwing in zijn portefeuille. Hij stond, toen hij een paar maanden in de Kamer zat, al het afschaffen te verdedigen van een kroonjuweel van de partij, het referendum. Hij reisde het land door om voor D66 nieuwe plannen te maken voor democratische vernieuwing. Het vertrouwen in hem is er."

Dat zei premier Mark Rutte ook vanmiddag. "Laten we hem een kans geven. Ik denk wel dat hij het talent heeft. Het is natuurlijk een enorme stap." Rutte kent Jutten nog niet goed, maar heeft al wel al eens met hem te maken gehad en dat 'beviel goed'.

Salima Belhaj en Paul van Meenen waren de andere twee kandidaten voor het fractievoorzitterschap. Van Maanen had zich beschikbaar gesteld voor als de partij een zogenaamde 'tussenpaus' zou willen. Een ouder, ervaren fractielid die ‘even op de winkel past’. Belhaj had zichzelf gekandideerd omdat ze acht jaar lang in Rotterdam fractievoorzitter is geweest. Beiden zeggen vandaag: we zijn blij met Rob Jetten.

'Loop rond op eigen begrafenis'

D66-leider Alexander Pechtold neemt vandaag afscheid. Pechtold: "Het is net alsof ik op mijn eigen begrafenis rondloop. Iedereen heeft het over je, praat over je. Dat is wel heel gek. Maar het is ook fijn. Ik heb al mijn abonnementen op de kranten de deur uitgedaan."

Pechtold was jarenlang het gezicht van de partij, maar koos er dit weekend voor om na 12,5 jaar afscheid te nemen van de Tweede Kamer. 

Alexander Pechtold: ruim 12 jaar hét gezicht van D66

Alexander Pechtold was sinds 2006 de politiek leider van D66.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore