VN-rapport

Alle kleine beetjes helpen: dit kun jij doen tegen klimaatverandering

08 oktober 2018 18:02 Aangepast: 09 oktober 2018 12:17
Het plaatsen van zonnepanelen (archieffoto). Beeld © ANP

De temperatuur stijgt met nog eens 1,5 graad als er niets wordt gedaan aan de CO2-uitstoot. Dat betekent: minder ijs in Antarctica, stijging van de zeespiegel, en ook blijven nog maar een paar stukken koraalrif over. Wat kun jij doen om dit tegen te gaan?

De voorspelde stijging van de temperatuur staat in het nieuwste rapport van de Verenigde Naties (VN). Veel mensen maken zich zorgen om dit soort berichten. Maar het broeikaseffect blijft een abstract begrip, zeggen deskundigen, waardoor mensen nauwelijks iets doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Toch zijn er wel degelijk dingen die jij kunt doen om te zorgen dat de lucht schoner wordt en minder broeikasgassen de lucht ingaan.

Douche 5 minuten in plaats van 9

"Het wordt steeds makkelijker om aanpassingen door te voeren in je leven", zegt Marie-Claire van den Berg van Milieu Centraal. "Je eigen douchegebruik bijvoorbeeld. Daar kun je per direct een ander besluit nemen: door 5 minuten in plaats van 9 minuten te douchen. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar als we dat allemaal doen, is het geen druppel meer. "

Ook kun je volgens Van den Berg veel geld besparen door in koudere maanden alle deuren in je huis dicht te doen. Zo verdwijnt de warmte minder snel uit de ruimte die je verwarmd wilt hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Houd temperatuurstijging op 1,5 graad, anders zijn gevolgen desastreus'

Maar er zijn natuurlijk véél meer tips om iets klimaatbewuster te leven. Een overzicht met tips van Milieu Centraal.

Eet minder vlees en minder kaas

Eet minder vlees en vis of word vegetariër. Als je helemaal geen vlees of vis eet, bespaar je volgens Milieu Centraal 460 kilo CO2 per jaar. Als je alleen plantaardig eet zelfs 850 kilo.

Lams- en rundvlees zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen. En kies liever voor noten, peulvruchten en groenteburgers dan voor kaas. Wil je het helemaal goed doen? Op de groente- en fruitkalender ontdek je de milieuscore van groente en fruit.

Hang je was op, vervang oude koelkast

Je huis goed isoleren doe je bijvoorbeeld door de spouwmuur, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, te vullen met isolatiemateriaal. Dat scheelt ook een hoop energiekosten.

Daarnaast is het van belang de thermostaat omlaag te zetten voordat je naar bed gaat en geen ruimtes te verwarmen waar je niet bent.

Korter douchen en een waterbesparende douchekop gebruiken, de was ophangen in plaats van in de droger en apparaten niet onnodig op stand-by laten staan, kunnen ook flink helpen.

Net zoals het ecoprogramma van je wasmachine gebruiken, niet heter wassen dan op 30 graden en een eventuele tweede koelkast vaarwel te zeggen.

Vlieg minder, pak vaker de fiets

Door de auto en het vliegtuig te vermijden, stoot je veel minder CO2 uit. Kampeer bijvoorbeeld in Nederland, in plaats van in Frankrijk of een verre backpacktocht te maken in Thailand. Met een retourtje Thailand stoot je al 2700 kilogram CO2 per persoon uit.

Ga je toch met de auto op pad? Rij dan zuinig door bijvoorbeeld vroeg door te schakelen, of rij elektrisch. Één dag per week thuiswerken zorgt ervoor dat je 100 kilo minder CO2 uitstoot per jaar. De fiets pakken zodra het kan, is natuurlijk het allerbeste.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore