Snelwegblokkade

Zwarte Piet-activisten 'trots' op snelwegblokkade

08 oktober 2018 13:37 Aangepast: 11 oktober 2018 10:14
Jenny Douwes (r) komt samen met andere gedaagden aan bij de rechtbank. Beeld © ANP

De Friezen die vandaag terecht stonden voor de pro-Zwarte Piet-blokkade op de A7, staan bijna allemaal nog achter hun actie. Ze zeiden 'trots' te zijn op het feit dat ze met de blokkade wisten te voorkomen dat actievoerders Dokkum bereikten, waar Sinterklaas aankwam.

34 Friezen worden ervan verdacht dat ze drie bussen met anti-Piet-activisten hebben stilgezet op de snelweg, waardoor ze het verkeer in gevaar hebben gebracht en een demonstratie hebben gehinderd. Ze zeggen allemaal voorstander te zijn van de vrijheid van demonstreren, maar dat de burgemeester van Dokkum deze demonstratie tijdens de intocht had moeten verbieden. 

Verslaggever Jildou van Opzeeland was bij de rechtszaak en deed verslag via Twitter.

Een van de eerste verdachten in de rechtszaak over de pro-Zwarte Piet-blokkade op de A7 die vanochtend aan het woord kwam, heeft wel een dubbel gevoel overgehouden aan de actie.

'Ik had beter moeten weten'

"Stilstaan op de snelweg is nooit een goed idee", zei hij tegen de rechter. "Ik had beter moeten weten. Ik zit namelijk voor mijn werk de hele dag op de weg'', vertelde de man uit Leeuwarden, gekleed in een sweater met capuchon van het truck- en busmerk Scania.

Hij droeg die ook bij de actie. "Ik heb er spijt van. Maar wat we voor ogen hadden, is gelukt. Zij wilden namelijk Sinterklaas vermoorden", beweerde hij.

De verdachten verschenen in groepjes van drie voor de rechter. De eerste negen verdachten zijn vandaag verhoord.

Jenny Douwes

Een van de Zwarte Piet-demonstranten wordt ook verdacht van opruiing via internet. Het is Jenny Douwes, de vrouw die het gezicht is geworden van de pro-Zwarte Pietenbeweging. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet. Douwes moet donderdag voor de rechter verschijnen.

Een verdachte die vandaag in de rechtbank werd bevraagd, wist naar eigen zeggen niet wat er op de A7 ging gebeuren. "Ik was bijrijder en op een gegeven moment stonden we op de snelweg." De man uit Twijzelerheide had wel een Friese vlag bij zich, waartoe was opgeroepen via een actiepagina op Facebook. "Maar die heb ik meestal bij me.'' De man zat op sokken in de zaal. Hij moest zijn klompen bij de beveiliging achterlaten.

 

Provoceren

De derde verdachte in de openingsronde, een vrouw uit Leeuwarden, zei ook niet te weten wat precies de bedoeling was bij de actie. Zij zat naast haar vriend in een van de auto's die de weg blokkeerden.

Volgens haar was bij de blokkade de enige onruststoker een van de filmende anti-Zwarte Piet-demonstranten in de bus. "Hij maakte ons uit voor nazi's en racisten. Hij was de enige die aan het provoceren was." De vrouw zei verder een voorstander te zijn van demonstreren, maar tussen de kinderen in Dokkum was voor haar geen optie.

Hersenschudding na noodstop

De rechter hield de verdachten voor dat ze veel mensen hadden gedupeerd, niet alleen de activisten. In een van de bussen zou iemand een hersenschudding hebben opgelopen door de noodstop die de chauffeur moest maken toen voor hem plotseling hard werd geremd. Ook in de file achter de blokkade kwamen mensen in problemen. "Een man moest met zijn vader naar het ziekenhuis, een familie was onderweg naar een crematie."

Rechtszaak tegen zwartepiet-voorstanders begonnen

De 'snelwegblokkeerders' kwamen met een partybus naar de rechtbank in Leeuwarden.

De verdachten lieten zich vanochtend vervoeren in een partybus. Uit de boxen schalde sinterklaasmuziek, merkte verslaggever Jildou van Opzeeland op.

De verdachten lieten zich vervoeren in een partybus. De verdachten lieten zich vervoeren in een partybus.

Rechter werd onwel

De rechtszaak werd vanochtend ongeveer een uur stilgelegd omdat een van de rechters onwel werd. Halverwege het voorlezen van de aanklacht door de officier van justitie zat de rechter vanochtend ineens achterover gezakt bewegingloos op zijn stoel. Na enige tijd opende hij weer zijn ogen. De rechters schorsten daarop de zitting.

Later kon de rechtszaak verder gaan, mét dezelfde rechter. Een arts heeft zijn gezondheid gecontroleerd en vindt het verantwoord om door te gaan. De man, Willem Sikkema, had wat gegeten en gedronken en voelde zich daarna weer goed.

De zaak gaat dinsdag verder met opnieuw verdachtenverhoren in groepjes van drie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zaak Zwarte Piet-demonstranten gaat door, rechter voelt zich weer goed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore