Maximaal 15.000 euro

Ruim 500 Q-koorts-patiënten doen beroep op speciale vergoeding

08 oktober 2018 14:14 Aangepast: 08 oktober 2018 14:15

Binnen een week hebben ruim 500 slachtoffers van de Q-koorts beroep gedaan op geld uit het speciale potje dat het kabinet voor hen heeft vrijgemaakt.

Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kan strikt genomen betekenen dat het geld al voor de helft op is. Er is in totaal 14,5 miljoen beschikbaar.

Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen, kunnen sinds vorige week maandag een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Een aanvrager kan maximaal 15.000 euro tegemoetzien. 

Aanmelden tot eind januari

Mensen die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die aan de ziekte overleden, kunnen zich tot eind januari aanmelden.

De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land.

74 doden

De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim 4000 mensen raakten door de uitbraak besmet.

Volgens officiële cijfers is de bacterie 74 patiënten fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer.

'Te laat, te weinig'

Maximaal 15.000 euro vergoeding krijgt een Q-koortspatiënt van de overheid als compensatie voor de door de ziekte geleden schade. Hans, de man van Josien, overleed op 9 juni op 64-jarige leeftijd, na 11 jaar Q-koorts. "Hij omschreef het als een zware, natte deken die hij altijd met zich mee moest slepen", zegt Josien.

"Hans werkte op de geitenboerderij in de buurt van Veldhoven", vertelt Josien (61). "Achteraf weten we dat Hans daar in het voorjaar van 2007 Q-koorts opliep. Hij hielp toen bij het opruimen van doodgeboren mismaakte lammetjes en de nageboortes. Dat is de directe bron van besmetting geweest."

Lees Josiens schokkende relaas hier verder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ontgoocheld over uitspraak Q-koorts: 'We zijn allemaal zo veel kwijtgeraakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore