Ga naar de inhoud
Misbruik

Paus laat onderzoek doen naar seksschandaal oud-kardinaal

Paus Franciscus Beeld © AFP

Paus Franciscus belooft een diepgaand onderzoek te laten doen naar voormalig aartsbisschop van Washington DC, Theodore McCarrick. Hij wordt door meerdere mannen beschuldigd van seksueel misbruik. Al het archiefmateriaal dat in het Vaticaan over de ex-kardinaal ligt, zal grondig worden doorgespit.

Het Vaticaan is zich ervan bewust dat daardoor besluiten uit het verleden boven water kunnen komen die 'niet stroken met de huidige inzichten ten aanzien van dit thema'. De paus accepteerde in juli het vertrek van McCarrick, die de titel van kardinaal kwijtraakte. Hij moet zich in de VS voor de rechter verantwoorden voor beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarigen en aspirant-priesters.

Prominente
Lees meer:
Prominente Amerikaanse kardinaal weg na misbruikschandaal

Boekje open

De advocaat van een van de vermeende slachtoffers had tegenover The New York Times een boekje open gedaan over het misbruik. De geestelijke zou de destijds zestienjarige man in 1971 hebben aangerand en dat een jaar later weer hebben geprobeerd. McCarrick liet al weten niks meer van het misbruik te kunnen herinneren. In juli diende hij desondanks zijn ontslag in als aartsbisschop.

Franciscus is door deze affaire, de zoveelste binnen de rooms-katholieke kerk, ook zelf onder vuur komen te liggen. Carlo Maria Viganò, de oud-ambassadeur van het Vaticaan in de VS, heeft hem verweten de aantijgingen tegen McCarrick jarenlang te hebben genegeerd. Op deze beschuldiging ging het Vaticaan zaterdag niet in.