D66

Rutte: 'Vertrek Pechtold is groot verlies voor politiek'

06 oktober 2018 17:29 Aangepast: 06 oktober 2018 17:56
Alexander Pechtold samen met Mark Rutte. Beeld © ANP

Het aangekondigde vertrek van Alexander Pechtold als fractievoorzitter van D66 is 'een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek. Maar ik zal hem ook persoonlijk erg gaan missen.' Dat zegt premier Mark Rutte in reactie op de aankondiging van Pechtold tijdens het congres van zijn partij in Den Bosch.

Rutte noemt Pechtold 'een uitstekend debater, die houdt van het politieke handwerk', 'een hartstochtelijk verdediger van de democratie' en 'iemand met wie je altijd zaken kunt doen'.

Scherp debat

"Met Alexander Pechtold kun je op één dag een scherp debat voeren, zaken doen én ongelooflijk lachen", zegt Rutte. "Dat is een zeldzame combinatie in de politiek. Wat ik in hem bewonder, is dat hij altijd weer zoekt naar oplossingen die goed zijn voor het land. Dat deed hij als grondlegger en steunpilaar van dit kabinet, maar ook eerder als lid van de oppositie."

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt zijn vertrek verrassend. "Een bijzonder mens en goed politicus verlaat nu de Kamer." Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft Pechtold een 'buitengewoon knappe prestatie' geleverd door D66 in 2017 naar een grote verkiezingswinst te leiden. CDA-leider Sybrand Buma zegt in de loop der jaren veel waardering te hebben opgebouwd voor Pechtold wegens zijn 'grote politieke vakmanschap en zijn collegialiteit'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore