Ga naar de inhoud
Seks tegen je wil

'We leren te weinig van #metoo, geef kleuters al uitleg bij doktertje spelen'

'Het moet oké zijn om ongewenst seksueel gedrag tijdens uitgaan te bespreken.' Beeld © iStock

We hebben te weinig geleerd van de de #metoo-discussie van vorig jaar. Dat zegt Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit. Rutgers-directeur Ton Coenen vindt dat er veel meer aandacht nodig is voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag.

Er wordt politiek te weinig gedaan, zegt hij. "In Scandinavië is bijvoorbeeld de wetgeving veranderd, hier doen we niks. Niemand is verantwoordelijk voor dit grote probleem." De oplossing voor gedragsverandering ligt wat het kenniscentrum betreft in vroege preventie.

Uitleg bij doktertje spelen

"Wij vinden dat ouders en scholen meer moeten doen, meer voorlichting. Vanaf groep 1 zouden kinderen al moeten beginnen met seksuele vorming. Kinderen spelen vader-moedertje of doktertje. Leer ze aan de hand daarvan wat ongewenst gedrag is. Seksuele voorlichting is er wel, bespreken van ongewenst gedrag gebeurt nauwelijks. Daar besteedt maar een kwart van de scholen aandacht aan. Scholen hebben het al druk, maar het hoeft niet veel tijd te kosten." 

Flirten of lastig vallen?

Rutgers begint vandaag een landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag en roept heel Nederland op in actie te komen: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia en festivalorganisaties.

De week begint met een campagne tijdens het uitgaan. Met de vraag 'Ben je oké' maken poppodia, clubs en festivals ongewenst seksueel gedrag tijdens concerten en in het nachtleven bespreekbaar. Ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgen in hun leven te maken met seksueel gedrag tegen hun wil. Dat gebeurt ook tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven, waar flirten een grote rol speelt en grenzen (door alcohol) vervagen.

"Deze cijfers zijn helaas niet nieuw", zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. "Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst."  

'Ben je oké?'

De campagneboodschap is: Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oké?'. Het is de bedoeling dat zo duidelijk wordt dat het oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken.   

Terugkeren
Lees ook:
Terugkeren na #MeToo erg lastig: 'Als je door het publiek wordt gestraft, zijn er geen regels'