Ga naar de inhoud
Onder vuur om misbruik

Jehovah's Getuigen blijft medewerking justitie weigeren: 'Arrogante minachting voor rechtsorde'

Archieffoto. Beeld © RTL

Jehovah's Getuigen zal er alles aan doen om niet te hoeven voldoen aan een aangifteplicht voor gevallen van seksueel misbruik. Dat concluderen experts op basis van nieuwe interne documenten van de kerk, die in handen zijn van RTL Nieuws.

Het gaat om brieven van het hoofdkantoor in Amerika aan afdelingen in andere landen. In die brieven wordt besproken wat er moet gebeuren als er in dat land een aangifteplicht komt. Het hoofdbestuur wijst de afdelingen in de brieven er op dat ze alles op alles moeten zetten om onder zo’n meldplicht uit te komen.

Negen
Lees ook:
Negen aangiften van seksueel misbruik bij Jehova's Getuigen

Jehovah’s Getuigen ligt onder vuur, omdat ze interne gevallen van seksueel misbruik niet melden bij politie. De daders worden in een intern rechtssysteem berecht, maar krijgen geen celstraf of boete. De zwaarste straf is uitsluiting uit de kerk.

Kerkorganisatie weigert medewerking

Van de interne rechtszaken worden verslagen gemaakt met daarin details over het misbruik en soms zelfs bekentenissen van daders. Tweede Kamerleden en slachtoffers van misbruik roepen Jehovah's Getuigen sinds begin dit jaar op om die documenten te delen met politie en justitie. Tot nu toe weigert de kerkorganisatie dat.

Sonya's
Lees ook:
Sonya's dochter werd misbruikt: 'Wat heeft Jehovah's Getuigen te verbergen?'

Steve werd misbruikt door getuige van Jehova

01:17
Steve is een van de slachtoffers. Hij merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield. "Terwijl ouderlingen juist slachtoffers bij de hand moeten nemen om naar de politie te gaan. Dat staat ook in de bijbel.

De brieven die RTL Nieuws heeft, tonen aan dat een eventuele aangifteplicht voor seksueel misbruik in Nederland mogelijk weinig effect zal hebben bij Jehovah’s Getuigen, zegt Raymond Hintjes. Hij is voorzitter van de slachtofferorganisatie Reclaimed Voices. "Zelfs als er een aangifteplicht zou worden ingevoerd, dan zien we dat de Jehovah’s Getuigen alsnog zullen proberen via een doelbewuste actie om daar onderuit te komen."

Arrogante minachting voor rechtsorde

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers van de Universiteit Nijmegen vindt de opstelling van de kerk stuitend. "Het lijkt bijna een soort arrogante minachting voor de Nederlandse rechtsorde, nu men er alles aan wil doen om overheidsbemoeienis, strafrechtelijke overheidsbemoeienis te voorkomen."

Jehovah’s Getuigen beroept zich bij het weigeren van hulp aan justitie op het verschoningsrecht. Geestelijken hoeven onder dat recht niet te getuigen over wat een gelovige hen in vertrouwen heeft verteld. Eerder schreef Minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer dat het niet duidelijk is of Jehovah’s Getuigen het verschoningsrecht op die manier mogen gebruiken. Dekker is nu aan het onderzoeken of het zin heeft om een aangifteplicht in te stellen.

Jehovah's
Lees ook:
Jehovah's Getuigen weigert slachtoffers inzage in dossier

De documenten die RTL Nieuws bezit, kunnen niet worden gepubliceerd, omdat ze dan de bron mogelijk kunnen identificeren.