Ga naar de inhoud
Bolderkardrama

15 ongevallen met stints bij Inspectie SZW bekend

Twee stints.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de afgelopen vier jaar 15 meldingen over ongevallen met stints gekregen. Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

In acht gevallen was er sprake van een verkeersongeval dat door de politie werd afgehandeld. Bij de zeven overige ongevallen ging het meestal om bestuurders die van de stint afvielen omdat ze bijvoorbeeld over een drempel reden of te hard door de bocht gingen en hun evenwicht verloren.

De inspectie heeft geen reden om aan te nemen dat technische mankementen de oorzaak waren van de ongevallen.

Ongevallen met stints gemeld bij de Inspectie SZW

  • 2015: 4 meldingen, 1 verkeersongeval, 3 overige

  • 2016: 4 meldingen, 3 verkeersongevallen, 1 overige

  • 2017: 4 meldingen, 2 verkeersongevallen, 2 overige

  • 2018: 3 meldingen, 2 verkeersongevallen, 1 overige

Verplicht melden

Werkgevers zijn verplicht om arbeidsongevallen waarbij een werknemer in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijvend letsel oploopt of overlijdt aan de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, te melden.

Een woordvoerder laat weten dat daar bij de gemelde ongevallen met de stints geen sprake van was, maar dat de werkgevers waarschijnlijk uit voorzorg de meldingen hebben gedaan. Werkgevers kunnen namelijk een boete van de inspectie krijgen als zij niet aan hun meldplicht voldoen.

'Ramp-stint
Lees ook:
'Ramp-stint is vier keer gerepareerd'

Niet onderzocht

De inspectie heeft de gemelde ongelukken niet onderzocht. Dit omdat de politie onderzoek deed naar de verkeersongevallen en de overige ongevallen niet ernstig waren.

Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport, die onderzoek doet naar het dodelijke stint-ongeluk in Oss, gaat geen onderzoek doen naar de eerder gemelde ongelukken met stints. Dit omdat deze niet relevant zijn voor het lopende onderzoek.

Experts over techniek stint: 'Hij remt niet en kan zelfs op hol slaan'

01:39
Experts hebben grote twijfels bij de techniek van de stint.