Nieuw interieur

Trein van de toekomst: hangtafels en tribunes

05 oktober 2018 15:15 Aangepast: 05 oktober 2018 16:46
De tribunes in de trein van de toekomst Beeld © Nederlandse Spoorwegen

Lekker hangend naar buiten kijken, relaxt op een tribune zitten of hard werken aan een kantoortafel. Dit is niet het interieur bij een of ander hip bedrijf, maar kan volgens de NS mogelijk 'de trein in de toekomst zijn'.

Op eerste schetsen die de NS op de Innovation Expo in Rotterdam presenteerde, is te zien hoe vernieuwend het interieur van de toekomst is. De coupé met deze inrichting komt ook bij de Dutch Design Week in Eindhoven te staan eind deze maand. De nieuwe inrichting moet ervoor zorgen dat de reistijd leuker wordt. Bovendien moet het voor maximaal 20 procent meer zitplaatsen zorgen. 

De kantoortafels in het ontwerp van de trein van de toekomst. De kantoortafels in het ontwerp van de trein van de toekomst.

Voorzet

Om eerlijk te zijn: niet al deze ideeën zullen in de trein uitgevoerd worden. Het ontwerp is slechts een voorzet, maar moet volgens de NS wel serieus worden genomen. De komende jaren moet het verder worden uitgewerkt en wordt beoordeeld wat werkt en wat niet. "We gaan de goede dingen eruit halen", zegt een woordvoerder van de NS.

Maar de NS weet zeker: dat wat de reiziger nu wil, is anders dan vroeger. Het is niet meer voldoende om alleen functioneel van A naar B te worden gebracht. Comfort wordt steeds belangrijker. Maar ook moet de trein duurzamer zijn en moet er meer variatie komen. "Het ene moment wil je in de stiltecoupé, maar 's avonds wil je misschien wel met je vrienden in een hoekje zitten", zegt de woordvoerder.

De nieuwe zitplekken in het ontwerp. De nieuwe zitplekken in het ontwerp.

Luxe toilet

De NS presenteert al jaren hun designplannen op exposities als deze. Sommige plannen komen niet verder dan de tekentafel, maar andere ideeën worden wel degelijk uitgevoerd. Zo komen er in de nieuwe sprinters die eind dit jaar zullen rijden, ruimere toiletten die makkelijker toegankelijk zijn voor mindervaliden. En in de vernieuwde dubbeldekkers is ook ruimte gemaakt voor een loungebank.

In 2021 komen er tientallen nieuwe treinen. Hoewel de treinen al zijn besteld, kunnen er nog aanpassingen komen voor het interieur. Zo is het dus helemaal niet onwaarschijnlijk dat er bijvoorbeeld tribunes komen of kantoortafels. "Natuurlijk gaan we daarover in overleg, met reizigersorganisaties, overheden en andere betrokkenen."

In de nieuwe sprinters komen ruimere toiletten. In de nieuwe sprinters komen ruimere toiletten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van