Interprovinciaal plan

'Hobbyboeren krijgen niets vergoed als wolf hun dieren doodbijt'

05 oktober 2018 07:12 Aangepast: 05 oktober 2018 07:36
Wolf in Drenthe Beeld © Screenshot YouTube Staatsbosbeheer

De wolf is aan een opmars bezig in Nederland, en om de daarmee gepaard gaande problemen aan te pakken is gemeenschappelijk beleid nodig. Provincies hebben een plan opgesteld, maar hobbyboeren hoeven daarvan niet veel te verwachten.

Uit een conceptversie van het Interprovinciaal Wolvenplan van de Nederlandse provincies maakt dagblad De Gelderlander op dat alleen professionele dierhouders een vergoeding krijgen voor een gedood schaap.

Permanent wonen

Dan moeten ze trouwens wel aan kunnen tonen dat ze echt geprobeerd hebben de wolf buiten de deur te houden. 

Een hobbydierhouder krijgt volgens het plan niets. Het nieuwe beleidsplan is nodig omdat het dier zich weer geregeld in Nederland laat zien en mogelijk al permanent hier woont.

Terug van weg geweest: de wolf komt weer bij ons wonen

Voor het eerst sinds twee eeuwen lijkt zich een wolf in Nederland te vestigen. De afgelopen jaren zijn wolven al regelmatig gezien, maar niet eerder bleef een dier lang op één plek hangen. Dat gebeurt nu wel, in Drenthe. Staatsbosbeheer maakte opnames.

Manco rechtzetten

De vereniging van hobbydieren heeft veel kritiek op het plan, blijkt uit een bericht op hun website: "Het voorstel is om hobbyhouders niet te compenseren. Hier zijn wij het niet mee eens. Juist ook hobbyhouders dragen bij aan het landschap en biodiversiteit. Dat moeten de provincies waarderen."

"Wij roepen daarom de provinciebestuurders op om dit manco in het wolvenplan recht te zetten. Zowel bedrijfsmatige als niet-bedrijfsmatige houders moeten voor tegemoetkomingen in aanmerking komen. De wolf pakt immers ook hobbyschapen en -geiten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wolf in Nederland is 'kroon op onze natuur', ondanks problemen voor boeren

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Enorme toename van wolvenaanvallen op schapen in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore