Ga naar de inhoud
zwarte piet

Toch Zwarte Pieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Sinterklaas zal bij zijn intocht in Zaanstad ook gezelschap krijgen van zwarte pieten. "Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter'', verduidelijkt een woordvoerder van de NTR, de omroep die het televisieverslag verzorgt. "Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn."

De discussie over het uiterlijk van de helpers van Sinterklaas is weer volop losgebarsten, nadat de NTR gisteren een verklaring uitbracht over de intocht.

Daarin stond ook al uitgelegd dat pieten een zwart gezicht krijgen door het trotseren van schoorstenen. Alle pieten zijn in die zin roetveegpieten, aldus de woordvoerder, ook egaal zwarte pieten.

Zwartepietactivist:
zwarte piet
Zwartepietactivist: 'Leg uit waarom verandering nodig is'

Misverstand

"Ik begrijp de verwarring wel'', zegt de NTR-woordvoerder. "We proberen elk jaar een stapje te maken om geleidelijk een verandering te volgen die er in de maatschappij is. Elk jaar een beetje minder zwart. Dat is feitelijk al jaren zo.''

Volgens de NTR zijn er genoeg bereidwillige pieten die als roetveegpiet willen meedoen aan de intocht. Eén van de negen sinterklaascomités in Zaanstad heeft zich teruggetrokken uit onvrede over de pietenkwestie.

Rel
zwarte piet
Rel rond intocht: Sinterklaascomité Zaanstad boos om roetveegpiet