Ga naar de inhoud
Nederland

Tweede Kamer wil persoonsregistratie levenloos geboren kinderen

Beeld © iStock

Het ziet ernaar uit dat kinderen die levenloos ter wereld komen, voortaan worden geregistreerd. De hele Tweede Kamer steunde vandaag tijdens een debat een wetswijzing om dit mogelijk te maken.

"We zijn er bijna", reageert Natasja Geyteman vandaag nadat haar initiatief om doodgeboren kinderen te registeren in de BRP (Basisregistratie Personen) massale steun heeft ontvangen van de Tweede Kamer.

"Ik zat op de tribune en ik kon alleen maar huilen. Het was heel emotioneel om te zien hoe eensgezind de Tweede Kamer is over dit wetsvoorstel. Dit is gewoon fantastisch."

Doodgeboren
Levenloos geboren
Doodgeboren kinderen bestaan volgens de wet niet: 'Hij leefde, groeide, was er'

Alsof ze er nooit is geweest

Voor ouders van doodgeboren kinderen is de registratie in de BRP een vorm van erkenning. Ook Natasja is dolblij als ze haar dochtertje Jolie, die in 2007 levenloos werd geboren, straks eindelijk kan laten registeren. "Toen ik er toentertijd achterkwam dat Jolie nergens genoemd werd, was dat voor mij een ontkenning van haar bestaan. Alsof ze er nooit is geweest."

Lovende woorden

Het initiatief voor de nieuwe wet, die met terugwerkende kracht in werking moet treden, werd breed gesteund door ouders van levenloos geboren kinderen. De petitie die Natasja in 2015 startte werd 82.000 keer getekend. 

"Daarmee kreeg het initiatief al  een enorm draagvlak. Vandaag zag je dat het draagvlak in de Tweede Kamer ook heel groot is. Alle partijen waren voor", vertelt Natasja. "Normaal gesproken is er tijdens een debat een voor- en tegenpartij, maar nu waren er alleen maar lovende woorden voor het initiatief." 

De officiële stemming van de Tweede Kamer is volgende week dinsdag, vervolgens moet het wetsvoorstel nog goedkeuring van de Eerste Kamer krijgen. 

Bron: RTL Nieuws