Russische cyberaanval

Wat valt er aan interessante informatie te halen bij het OPCW?

04 oktober 2018 13:15 Aangepast: 04 oktober 2018 15:28

Nederland heeft een operatie van de Russen tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) verijdeld. Wat doet die chemische wapenwaakhond precies? En: wat voor interessante informatie valt daar te halen?

De OPCW, is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Dit is een onafhankelijke internationale organisatie in Den Haag die samenwerkt met de Verenigde Naties. Vrijwel alle landen zijn lid van de OPCW, óók Rusland.

In 2013 werd in aan deze organisatie de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In dat jaar kwam de OPCW veel in het nieuws toen inspecteurs afreisden naar Syrië om onderzoek te doen naar de gifgasaanvallen. 

Want dat is wat het doet: chemische wapens de wereld uit krijgen én onderzoek doen naar het gebruik van chemische wapens. Dat doen ze namens alle lidstaten, van Rusland tot Zuid-Korea en van Zimbabwe tot Canada. In de jaren 90 tekenden al die landen een verdrag waarin staat dat het verboden is om als land chemische wapens te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland stopte Russische hackoperatie tegen OPCW, vier Russen land uitgezet

Chloorgasaanval in Syrië

Dit verdrag heeft er ook voor gezorgd dat er inspecties kunnen plaatsvinden. Dat gebeurde dit jaar bijvoorbeeld nog in Syrië. De OPCW onderzocht toen de aanval op het op de Syrische stad Douma in april, uitgevoerd door het regeringsleger. De inspecteurs vonden toen ter plekke sporen van chloorgas. Er was dus bewijs, maar wie daarvoor verantwoordelijk was, lieten ze in het midden.

Ooggetuigen en artsen spraken direct na de aanval ook al over een aanval met gifgas, maar Syrië en bondgenoot Rusland ontkenden in alle toonaarden. En daar is dus het eerste haakje met Rusland. Het Douma-onderzoek vond plaats in de periode van de hack bij de OPCW. Wilden de Russen het onderzoek dwarsbomen?

De onderzoekers werden door de regering lang buiten het gebied gehouden. Volgens de Russen was dat omdat het gebied te onveilig was door Westerse luchtaanvallen. 

Vergiftiging ex-spion Skripal

De OPCW deed ten tijde van de hack in Den Haag ook onderzoek naar de bijna dodelijke vergiftiging van ex-spion Sergei Skripal in Londen. De organisatie liet in april weten dat op de plek waar Sergej Skripal werd vergiftigd, novitsjok is gevonden. Dat is een in Rusland gemaakt zenuwgas.

De OPCW zei dat er 'geen spoor van twijfel' is over het gebruikte middel.

Veel wereldwijde cyberaanvallen door GRU

De militaire inlichtingendienst GRU, ook wel GOe, zat achter de cyberaanval, zo maakte het ministerie van Defensie bekend.

De Russische militaire geheime dienst GRU zit achter meer wereldwijde cyberaanvallen, zo stellen de westerse inlichtingendiensten. De GRU, ook wel bekend als Fancy Bear of APT28, zou onder andere verantwoordelijk zijn voor een grote cyberaanval in Oekraïne.

De aanval gebeurde ruim een jaar geleden met de ransomware Petya. Ook in Nederland richtte deze aanval schade aan: onder andere Maersk en dochteronderneming APM Terminals lagen dagenlang plat.

Ook heeft de GRU in 2016 naar verluidt het antidopingagentschap WADA en de Amerikaanse Democratische partij gehackt. Een cyberaanval op de Oekraïense energiesector en een Brits tv-station zou tevens het werk van de GRU zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore