Ga naar de inhoud
Bruine pieten

Rel rond intocht: Sinterklaascomité Zaanstad boos om roetveegpiet

Roetveegpiet

De eerste rel over de intocht van Sinterklaas is al weer een feit. Het Sinterklaascomité Zaanstad doet niet mee met de landelijke intocht op 17 november.

Het comité is het niet eens met de keuze van omroep NTR om zwarte pieten volledig te vervangen door roetveegpieten, meldt NH Nieuws.

Angst voor herkenning

Rene de Reus van het comité zegt tegen NH Nieuws al 'behoorlijk aangepast' te zijn. "Wij leveren alleen bruine pieten. Geen roetveegpieten, want daar distantiëren we ons van." 

De Reus is bang dat kinderen de roetveegpieten zullen herkennen als een familielid of een bekende. "Het is het eind van een pietencarrière als je wordt herkend", zegt hij tegen NH Nieuws.

Zwartepietactivist:
Lees meer
Zwartepietactivist: 'Leg uit waarom verandering nodig is'

Vaker door schoorsteen

Sinterklaas wordt dit jaar bij de landelijke intocht vergezeld door alleen maar roetveegpieten, meldde de NTR gisteren. De omroep wil niet zeggen of zwarte piet nu helemaal is verdwenen bij de intocht.

"De pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht", zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder stelt dat de keuze 'past in de trend van de afgelopen jaren'. De keuze voor roetveegpieten is dit jaar alleen 'wat explicieter'.

Demonstratie
Lees meer
Demonstratie tegen Zwarte Piet zwaar beveiligd: 'Ongelooflijk dat het alleen zo kan'