Bolderkardrama

'Ramp-stint is vier keer gerepareerd'

03 oktober 2018 20:40 Aangepast: 03 oktober 2018 23:46
Twee stints.

De stint die in Oss werd aangereden door een trein is in de afgelopen anderhalf jaar vier keer gerepareerd. Dat meldt de Telegraaf.

Drie keer moest de accu worden vervangen en één keer de gashendel, zegt Edwin Renzen van Stint Urban Mobility, het bedrijf waar de stints vandaan komen.

Volgens Renzen reed het bewuste voertuig dat in Oss werd aangereden sinds de zomer van 2017 rond. Er waren problemen met de accu, die accu werd vervangen door weer een kapotte accu. "Er zijn batterijen geïnstalleerd waar een productiefout in zat. Die vervingen we voor batterijen met een productiefout. Voordat je daar achter bent, ben je drie sets verder", zegt Renzen tegen de Telegraaf.

Ook de gashendel werd dus een keer vervangen. Dat zou bij meerdere stints ook zijn gebeurd.

Verboden

De elektrische bolderkar werd in 2011 goedgekeurd, ondanks de vraagtekens die bij de veiligheid werden gezet. Na het ongeluk besloot minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) het gebruik van de wagen op de openbare weg te verbieden vanwege 'potentiële veiligheidsrisico's'.

Of het ongeluk in Oss veroorzaakt werd door een productiefout of door het falen van de bestuurder, wordt nog onderzocht. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de bewuste stint nog niet onderzocht. Die staat nog bij het Nederlands Forensisch Instituut.

De inspectie heeft overigens direct na het ongeluk alle informatie over het onderhoud van de stints van de fabrikant gekregen. Dat was geen aanleiding tot direct ingrijpen.

Bij het ongeluk in Oss kwamen vier kinderen om. Ook raakten een kind en een begeleider zwaargewond.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore