Ga naar de inhoud
Zwarte Piet wordt Roetveegpiet

Zwartepietactivist: 'Leg uit waarom verandering nodig is'

De roetveegpiet. Beeld © ANP

"Het lijkt een stap in de goede richting", dat zegt Jerry Afriyie over de het nieuws dat bij de landelijke intocht van Sinterklaas alleen roetveegpieten zullen zijn.

De pieten krijgen bij de nationale intocht roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan, zo meldt een woordvoerder van de NTR, de omroep die verantwoordelijk is voor de tv-registratie. "Al naar gelang een piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht", legt een woordvoerder uit.

Zwarte Piet: hoe zijn uiterlijk steeds verandert:

02:08

'Het is niet duidelijk'

Jerry Afriyie voert al jaren strijd tegen de traditionele Zwarte Piet. Op basis van de berichten in de media is hij voorzichtig positief over de verandering die de NTR gaat doorvoeren. Maar hij heeft eerst meer informatie nodig. "Wij weten niet waar het naartoe gaat, het is niet duidelijk." 

De beste oplossing tot nu toe is de Amsterdamse schoorsteenpiet, vindt Jerry Afriyie. "Als de NTR daar naar overstapt zou het voor ons echt goed zijn."

'Kijk, Zwarte Piet'

Afriyie wil nog één kanttekening maken. "Je moet uitleggen waarom de verandering nodig is. En dan denk ik dat heel veel mensen zullen begrijpen waarom al die veranderingen nodig zijn. Dan kan ik me niet meer voorstellen dat mensen nog naar zwarte mensen zullen wijzen en zullen zeggen: 'kijk, Zwarte Piet'."