Achter gesloten deuren

Medicijnen 132 miljoen euro goedkoper door deals overheid en fabrikanten

03 oktober 2018 08:21 Aangepast: 03 oktober 2018 13:02
Archieffoto

Prijsonderhandelingen tussen de overheid en farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar de kosten voor dure nieuwe medicijnen met 132 miljoen euro gedrukt.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten.

Hameren op openbaarmaking

Bruins schrijft dat de geneesmiddelen waar het om gaat in 2017 opgeteld 457 miljoen euro hadden gekost als de vraagprijs van de fabrikanten was betaald. Door te onderhandelen ging daar 29 procent van af.

De doelstelling van de regering is met deze besparing nog niet in zicht. In het regeerakkoord is afgesproken dat vanaf 2018 elk jaar 460 miljoen euro op de kosten van medicijnen bespaard moet worden. Bruins moet dus aan de pak om die besparing volgend jaar te halen.

 

Dit soort afspraken met farmaceuten kan alleen achter gesloten deuren worden gemaakt, tot ongenoegen van de minister. "Het liefst zou ik precies vertellen wat we uiteindelijk voor elk middel betalen. Maar als ik dat doe, leert de ervaring, stelt de farmaceut het middel niet meer beschikbaar." 

Bruins zegt dat hij bij toekomstige onderhandelingen zal blijven hameren op openbaarmaking.

Sinds 2013 onderhandelingen:

  • Over de prijs van kostbare nieuwe medicijnen voert de overheid sinds 2013 onderhandelingen om de prijzen omlaag te krijgen. Sindsdien zijn over 32 medicijnen akkoorden gesloten. Daarmee is in totaal al circa 320 miljoen euro bespaard, meldt het ministerie van Volksgezondheid.
  • Een van de medicijnen waar vorig jaar uitgebreid over werd onderhandeld was Orkambi, een middel dat aanslaat bij een deel van de patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte). De fabrikant vroeg daar oorspronkelijk 170.000 euro per patiënt per jaar voor. 
  • Die prijs vond de overheid echter niet in verhouding staan tot de effectiviteit. Bruins' voorganger Edith Schippers sloot er aan het einde van haar termijn als minister alsnog een akkoord over, ook weer zonder dat de prijs werd bekendgemaakt.

Hoop voor 5-jarige Thijs met spierziekte SMA: minister bereikt akkoord over duur medicijn

Een duur geneesmiddel tegen de ernstige spierziekte SMA komt toch beschikbaar voor tientallen jonge kinderen. De minister heeft daarvoor een tijdelijk akkoord bereikt met de fabrikant. Het medicijn kost maar liefst 80.000 euro per injectie.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Farmaceutische industrie werkt aan 'noodzakelijke afspraken' voor betaalbare medicijnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore